Gezonde voeding op de campus: hoe maken we het toegankelijker? 

Gezonde voeding op de campus: hoe maken we het toegankelijker? 

Beeld: Anne Schuiling

Op middelbare school Portus Juliana in Rotterdam werd een bijzonder experiment uitgevoerd: de eerste gezonde snackmuur van Nederland. Waar scholieren normaal grijpen naar een frikandelbroodje of een zak chips, kregen ze hier de keuze uit warme, groenterijke maaltijden met namen als. En wat bleek? Het werd een groot succes. De snackmuur was elke dag binnen no-time leeg en leerlingen gaven aan zich beter te kunnen concentreren en meer energie te hebben. 

Dit experiment laat zien dat als gezonde opties makkelijk en aantrekkelijk worden aangeboden, jongeren er ook echt voor kiezen. Maar hoe kunnen we dit doortrekken naar het hoger onderwijs? Studenten leven vaak op snelle, goedkope maaltijden en missen soms de tijd of het budget om echt gezond te eten. 

Meer gezonde opties op de campus 

Net als op middelbare scholen zouden universiteiten en hogescholen kunnen investeren in gezonde, toegankelijke voeding. Denk aan een variant van de snackmuur op de campus, waar studenten gratis of voor een lage prijs voedzame maaltijden kunnen halen.  

Een andere mogelijkheid is samenwerking met externe partijen, zoals Tommy Tomato, die al succesvol gezonde lunches op basis- en middelbare scholen verzorgt. Ook pop-up stands met gezonde streetfood-opties of verse maaltijdboxen voor studenten zouden een oplossing kunnen zijn. 

Wat is ervoor nodig 

Om gezonde voeding in het hoger onderwijs echt toegankelijk te maken, is het belangrijk dat instellingen hierin investeren. Subsidies, samenwerkingen met lokale leveranciers en initiatieven zoals de gezonde snackmuur kunnen helpen. Studenten zelf moeten ook betrokken worden: wat willen zij zien in het aanbod? 

Denk bijvoorbeeld aan korting op gezonde maaltijden, maaltijdboxen die makkelijk opgehaald of bezorgd kunnen worden, of zelfs een studentenpanel dat meedenkt over het aanbod. Gezonde voeding hoeft niet duur of saai te zijn. Als het aantrekkelijk en makkelijk beschikbaar wordt gemaakt, kan het net zo normaal worden als even een koffie scoren tussen de colleges door. 

Redacteur Anne Schuiling onderzoekt in haar audioreportage of een gratis gezonde snackmuur de eetgewoonten van studenten kan verbeteren. Ze spreekt onder andere met voedingsdeskundige Michelle van Roost over de impact van voeding op concentratie en prestaties. 

 

 

Over de auteur