Kabinet wil online gok reclames beperken

Kabinet wil online gok reclames beperken

Sinds de legalisering van online gokken in Nederland op 1 oktober 2021 is het aantal gokreclames sterk toegenomen. Deze reclames zijn overal te zien, van televisie en radio tot social media. Staatssecretaris Struycken (Rechtsbescherming) wil reclames alleen nog in uitzonderlijke gevallen toestaan.

Het plan van het kabinet is een duidelijke stap van de overheid om de schadelijke effecten van gokken te beperken. Volgens GGZ Interventie is dit bedoeld om het verleidelijke karakter van gokreclames te verminderen en mensen te beschermen tegen de negatieve gevolgen van excessief gokken. Door de beperking van reclame-uitingen wordt de blootstelling aan risicovolle boodschappen sterk verminderd.

Op 1 juli 2023 trad een nieuwe wet in werking die ongerichte gokreclames verbood . Door deze wet zijn gokreclames niet meer op tv, radio of in het openbaar te zien, op sociale media mag er nog wel reclame gemaakt worden.

Verslavingsarts Lily Sjarbaini wijst op het probleem van gokreclames op sociale media. “Veel ex-gokkers klikken ergens op en krijgen door het algoritme alleen maar meer gokadvertenties te zien,” zegt ze. Volgens haar zou een strengere aanpak van online reclame helpen om het risico op terugval te verkleinen.

Toch vinden veel Nederlanders de huidige regelgeving niet streng genoeg. Uit een peiling van EenVandaag blijkt dat een ruime meerderheid voor een totaalverbod op gokreclames is, vergelijkbaar met de regels rond tabaksreclame. 66% van de ondervraagden vindt dat gokreclames volledig verboden moeten worden, omdat ze het gokken normaliseren en vooral jongeren en kwetsbare groepen beïnvloeden..

Hoewel er stappen zijn gezet om gokreclames te beperken, blijft de invloed ervan groot. Met name online marketing en sportsponsoring zorgen ervoor dat gokken zichtbaar en aantrekkelijk blijft. De roep om strengere maatregelen neemt toe, en een totaalverbod lijkt steeds dichterbij te komen.

Verslaggever Rutger Bos ging langs bij Tim de Cooker (20) om te praten over zijn gokgebruik. Ook sprak hij verslavingsarts Lily Sjarbaini die vertelt waarom juist jongeren zo gevoelig zijn voor een gokverslaving.

Over de auteur

Rutger Bos

Ik ben Rutger Bos (2003), ik ben eerstejaarsstudent aan de school van Journalistiek in Utrecht. Het eerste half jaar van mijn opleiding schrijf ik over de regio Hilversum, onderwerpen kies ik uit aan de hand van verschillende thema’s. Mijn eerste artikel ging over een nieuwe subsidie van de gemeente Hilversum om de stad groener te maken. Het leukst vind ik om uit te zoeken wie ik kan interviewen en daarin rond te bellen. Het liefst werk ik later in de sport- of politieke Journalistiek.