Lokale bierbrouwerijen in Nederland hebben het lastig. De prijzen voor grondstoffen, energie en transport zijn de afgelopen jaren flink gestegen, wat de marges onder druk zet. Grote spelers zoals Heineken en Amstel kunnen beter inspelen op deze ontwikkelingen, maar kleine brouwers hebben minder financiële ruimte. Toch blijven ze strijdbaar en is er nog volop hoop in de branche.
Het aantal bierbrouwerijen is de laatste jaren explosief gestegen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Desondanks heerst er onrust in de branche. De coronapandemie heeft een harde klap uitgedeeld. Tel daar de inflatie en hoger wordende kosten bij op en het brouwerijen van bier wordt steeds lastiger.
Door de oorlog in Oekraïne zijn ook de graanprijzen enorm gestegen. Voor het brouwen van bier is graan een essentieel ingrediënt. Dit zorgt voor hogere productiekosten voor brouwerijen. Kosten die ook voor de klant te voelen is.
De problemen zorgen voor kleinere marges en hogere bierpijzen. Een biertje op het terras is bijna niet meer te betalen voor de consument. Toch is er hoop en optimisme bij brouwers. Jitze Vellenga van branchevereniging CRAFT nuanceert de negatieve berichtgeving: ‘Als je als brouwerij je zaken op orde hebt, is er zelfs ruimte om door te groeien.’
In onderstaande audioreportage hoort u Vellenga over zijn brouwerij, Wispe. Hij vertelt hoe hij zorgt dat er nog altijd volop bier kan worden gebrouwen. Door mee te gaan met de verandering in de markt kan brouwerij Wispe iedere dag talloze bieren produceren. Daarnaast komt Jasper Borgdorff, eigenaar van Taplokaal Gist, aan bod. Hij schenkt enkel lokale bieren in zijn horecagelegenheid. Borgdorff legt uit waarom het zo belangrijk is dat niet alleen de grote merken zoals Heineken en Amstel blijven bestaan.
Luister hieronder naar de audioreportage van Karel Osthoff.