Een nieuwe regering in Syrië?

Een nieuwe regering in Syrië?

Beeld: Pixabay

Na de val van het Assad-regime is rebellengroep Hayat Tahrir al-Sham (HTS) aan de macht gekomen in grote delen van Syrië. Op zaterdag 1 maart zouden zij een nieuwe, inclusieve regering aankondigen. Dat is niet gebeurd. Waar liggen de uitdagingen bij de formatie van deze nieuwe regering?

Zondag 8 december 2024. Een dag voor in de geschiedenisboeken. Nadat HTS in grote delen van het Syrië de macht heeft overgenomen, spraken ze op nationale televisie over een inclusieve staat waar iedereen welkom is. Dat is best een opgave, want Syrië bestaat uit heel veel verschillende etnische- en religieuze groepen.

Voorheen werd daar weinig onderscheid in gemaakt in de samenleving. Tegenwoordig is dat wel anders; het beleid van Assad heeft verschillende groepen tegen elkaar opgezet en hen angstig gemaakt voor elkaar.

Ondanks het verleden proberen veel verschillende groepen wel te onderhandelen om een nieuwe regering te vormen. ‘Deze onderhandelingen gaan over het vormen van een nieuwe regering en over hoe de nieuwe staat eruit zou zien’, aldus Mohammad Kanfash, Syrië-expert verbonden aan de Universiteit Utrecht.

Nadat het afgelopen weekend stil is gebleven, wordt deze nieuwe regering nu verwacht tussen het einde van maart. ‘Er wordt verwacht dat deze mensen verschillende achtergronden zullen hebben, zowel op het gebied van religie als etniciteit.

HTS heeft momenteel de meeste macht in het land. Deze rebellengroep staat bekend om hun doelstelling om van Syrië een islamitische staat te maken. Volgens Kanfash heeft HTS gegarandeerd dat ze dit plan niet gaan voortzetten: ‘Vanaf het allereerste begin hebben ze aangegeven dat dit een land zal zijn voor alle Syriërs, van alle stromingen en groepen.’

Toch is niet iedereen overtuigd van deze woorden van HTS. Wat is HTS, wat is hun nieuwe ‘imago’ en hoe uit dat zich in de praktijk? Dat wordt uitgelegd in de explainer hieronder!

 

Over de auteur

Mila Klaver

Mila Klaver (2004) is van jongs af aan bezig met het neerzetten van gedachten, ideeën en meningen op papier. Momenteel studeert ze journalistiek aan de School voor Journalistiek in Utrecht. In 2022 heeft ze haar diploma gehaald op het Carolus Clusius College in Zwolle. Datzelfde jaar won ze het tv-programma Op Weg Naar Het Lagerhuis met haar zelfgeschreven speech over het taboe op depressie onder jongeren. In de journalistiek focust ze zich op soortgelijke maatschappelijke kwesties, met als doel jongeren meer te betrekken bij het nieuws. Ze maakt zowel nieuws- als videoberichten over wat er gaande is in Nieuwegein en IJsselstein, in de hoop mensen te betrekken bij wat voor hen belangrijk is.