Datingprogramma’s zoals First Dates laten het lijken alsof liefde simpel is: je ontmoet iemand, er is meteen een klik en bam – romance! Voor jongeren die nog hun weg zoeken in de liefde, kan dit een grote invloed hebben op hoe ze denken dat relaties horen te zijn. Maar hoe realistisch is dat beeld eigenlijk? En wat doet het met je verwachtingen?
Volgens Boateng (2023) hebben reality-datingprogramma’s veel impact op hoe we naar liefde kijken. Jongeren nemen onbewust ideeën over die vaak niet kloppen met de realiteit. In tv-shows lijkt jaloezie soms romantisch, of wordt manipulatief gedrag afgedaan als passie. Dit kan ervoor zorgen dat sommige ongezonde relatiepatronen als normaal of zelfs wenselijk worden gezien.
Een ander probleem is dat deze programma’s liefde versimpelen. In First Dates lijkt het alsof een perfecte match in één avond te vinden is, terwijl echte relaties tijd en moeite kosten. Boateng (2023) legt uit dat dit kan leiden tot onrealistische verwachtingen: mensen denken dat liefde altijd direct voelbaar moet zijn en dat als die klik er niet meteen is, het niets kan worden. Dit kan tot teleurstelling leiden in het echte leven.
Daarnaast laten reality-datingprogramma’s niet zien hoe koppels omgaan met ruzies en moeilijke momenten. In echte relaties gaat het niet alleen om leuke dates, maar ook om goede communicatie, compromissen en soms zelfs hulp van buitenaf. Omdat dit niet in beeld komt, krijgen jongeren een eenzijdig en te rooskleurig beeld van wat een relatie inhoudt.
Reality-datingprogramma’s kunnen dus een vertekend beeld geven van liefde. Ze zijn leuk om naar te kijken, maar het is belangrijk om je te realiseren dat tv en de echte wereld twee heel verschillende dingen zijn. Door kritisch na te denken en niet alles als waarheid aan te nemen, kun je als jongere een gezonder en realistischer beeld van liefde ontwikkelen.
First Dates door jonge ogen: Ervaring en invloed
