Het is niet meer weg te denken onder studenten, het gebruik van kunstmatige intelligentie. Even snel ChatGPT openen om te vragen of die een opdracht voor ze kan maken of juist slimme tips krijgen hoe ze het beter kunnen maken. Jongeren gebruiken AI steeds vaker. Het is de onzichtbare studiepartner van studenten geworden.
Volgens het CBS gebruikt de leeftijdsgroep 18 tot 25 jaar het vaakst programma´s van kunstmatige intelligentie. Maar liefst 48,7 procent van de groep maakt er gebruik van. Mannen gebruiken AI net iets vaker dan vrouwen.
Voor studenten is het dus een handig hulpmiddel. Het kan zorgen voor gepersonaliseerd leren. Het is een efficiëntietool, studenten kunnen alles vragen aan bijvoorbeeld aan ChatGPT. Hij staat 24/7 voor je klaar. Het kan data in enkele seconde analyseren en gebruiken.
Dat er alleen maar positieve kanten aan AI zitten, is niet waar. Het kan ook leiden dat uitdagingen en risico’s. In een onderzoek van de SEE-University van Macedonië blijkt dat AI menselijke interactie vermindert, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Het kan ook zorgen op roepen over privacy en algoritmische vooroordelen. Men spreekt zijn bezorgdheid uit over de afhankelijkheid van de technologie.
Steeds meer landen praten over AI in het onderwijs, want hoe moeten ze daarmee omgaan? China en Estland hebben al maatregelen genomen. Zij willen verplichte AI-lessen in het onderwijs. Estland wil hun jongeren voorbereiden op een digitale toekomst en China wil voorlopen op het gebied van technologie in de wereld.
Zou Nederland niet ook AI-lessen verplicht moeten maken op scholen? We spraken hierover met Frank van Praat, director responsible AI bij KPMG en David Maij, neuropyscholoog en oprichter van Onderwijs AI. Ze hebben beide een andere visie op deze vraag.
Luister hier naar de reportage of AI-lessen verplicht moeten worden op scholen in Nederland: