Minister Bruins over onderwijsbezuinigingen: “Lastige en pijnlijke keuzes”

Minister Bruins over onderwijsbezuinigingen: “Lastige en pijnlijke keuzes”

Foto: Anna Prins

Terwijl studenten en docenten in het hele land protesteren tegen de geplande bezuinigingen op het hoger onderwijs, blijft minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bij het kabinetsbeleid. Volgens hem zijn de bezuinigingen noodzakelijk om de overheidsfinanciën gezond te houden, ondanks de kritiek uit de onderwijssector.

Bruins erkent dat de besparingen van 1,2 miljard euro tot frustratie leiden, maar benadrukt dat het kabinet bewust andere prioriteiten heeft gesteld. “We willen de overheidsfinanciën gezond houden. We zorgen dat mensen meer geld in de portemonnee hebben en investeren extra in defensie. Dat betekent dat er bezuinigd moet worden, en een deel van die bezuinigingen komt bij onderwijs en onderzoek neer.”

Geen extra geld voor onderwijs
Hoewel studenten en onderwijsorganisaties hopen op een heroverweging van de plannen, maakt de minister duidelijk dat hij niet van koers zal veranderen. “Ik ga er dan ook niet omheen draaien: ik ga geen extra euro’s beloven of de bezuinigingen terugdraaien. Ik houd vast aan de OCW-begroting die door de Tweede Kamer is aangenomen. Momenteel buigt de Eerste Kamer zich hierover.”

Volgens het kabinet is de financiële druk op de overheid groot en moet er op meerdere terreinen worden ingeleverd. Bruins benadrukt dat hij onderwijs en onderzoek belangrijk vindt, maar dat instellingen binnen de gestelde budgetten moeten werken. “Ik heb zelf een hart voor onderzoek en onderwijs en ik maak de keuzes zo verstandig mogelijk. Zodat we de basis op orde houden. Want onderzoek en onderwijs zijn van groot belang voor onze toekomst.”

Aanhoudend protest uit de onderwijssector
Ondertussen blijven studenten en docenten protesteren tegen de bezuinigingen. Demonstraties en estafettestakingen worden de komende weken in verschillende steden gehouden. Onderwijsorganisaties en vakbonden vrezen dat de plannen zullen leiden tot grotere collegezalen, minder docenten en een daling van de onderwijskwaliteit. Ondanks deze zorgen blijft het kabinet vasthouden aan de begroting, waardoor de vraag rijst of de protesten op termijn nog effect zullen hebben.

Beluister hieronder de audioreportage over de estafettestakingen.

Over de auteur

Anna Prins

Hallo, Mijn naam is Anna en ik ben een gepassioneerde en gedreven journalist bij On Air, altijd op zoek naar het nieuwste nieuws en de meest boeiende verhalen. Met een passie voor journalistiek en een flinke dosis nieuwsgierigheid breng ik verhalen tot leven, of dat nu in diepgaande interviews is of in scherpe reportages. Naast de journalistiek heb ik een grote liefde voor schaatsen. Zodra ik de kans krijg, sta ik op het ijs – voor de snelheid, de vrijheid en het pure plezier van de beweging. Gedreven, energiek en altijd in beweging – zowel in de journalistiek als op het ijs!