Welingelichte kringen verspreidt voor hun maandelijks 1 à 2 miljoen bezoekers zowel nationale als internationale nieuws- en achtergrondartikelen die relevant zijn voor Nederlandse bezoekers. Afgelopen donderdag werd de volgende claim gepubliceerd: ‘microplastics verstoren de fotosynthese van planten ernstig.’
In het artikel van Welingelichte Kringen staat dat microplastics de fotosynthese van planten ernstig verstoren. Dit zou op zijn beurt ruim 14% van de wereldwijde productie van rijst, tarwe en mais aantasten. Dit artikel is gebaseerd op een wetenschappelijk onderzoek door Columbia University.
Volgens bioloog Ronald Pierink is het niet schrikbarend dat microplastics negatieve effecten hebben op de fotosynthese van planten. “Microplastics zijn inmiddels al zodanig in ons ecosysteem geïntegreerd. Planten vangen de lichtenergie die nodig is voor fotosynthese op met chlorofyl, de stof in chloroplasten. Die zijn voornamelijk te vinden op de blaadjes. Als hier een laag microplastic overheen settelt, kan dit wel degelijk negatieve effecten hebben op de fotosynthese van planten. De vraag is wel of dit daadwerkelijk gevolgen zal hebben voor 14% van de benoemde landbouwproducten.”
Een ander onderzoek van de Tiangong University concludeert dat microplastics de plantbiomassa aanzienlijk verminderen met 13% en het chlorofylgehalte met 28%, wat de groei en kwaliteit van gewassen aantast.
Professor Caroline De Tender van de Universiteit Gent benoemt voor een artikel voor het Instituut voor Landbouw-, Visserij & Voedingsonderzoek (ILVO) dat het momenteel nog niet bekend is hoeveel microplastics er voorkomen in akkergrond en of deze aantallen een effect hebben op de gezondheid van de bodem en de plant. Zij wijst erop dat het onderzoek doen naar het effect van microplastics op de bodem op de lange termijn een relatief nieuwe trend is. Voorheen werd er door wetenschappers vooral gekeken naar het effect van (micro) plastics in de oceaan. Dit maakt dat er volgens een publicatie van de Universiteit Wageningen vaak geen accuraat onderzoek is gedaan. Er zou geen rekening gehouden worden met de verschillende soorten plastic die tegenwoordig in onze ecosystemen te vinden zijn.
Met dit alles voorgelegd benoemt Pierink nog het feit dat niet alle grond en planten hetzelfde zijn. “Planten hebben natuurlijk water nodig om te groeien. Dit water is vaak de boosdoener als het draait om het opnemen van microplastics. De microplastics dringen de planten binnen via de wortels. Groentes zoals sla, die dus veel water nodig hebben zijn dus vatbaarder voor de effecten die microplastics met zich meebrengen. Dit maakt planten die in droge gebieden groeien en dus minder water nodig hebben dan ook minder vatbaar.
Conclusie
Op basis van de aangeleverde informatie kan geconcludeerd worden dat de claim dat microplastics de fotosynthese van planten ernstig verstoren grotendeels juist is. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat microplastics de plantbiomassa met 13% en het chlorofylgehalte met 28% verminderen, wat een directe negatieve impact heeft op de groei en kwaliteit van gewassen. Hoewel er nog onzekerheid bestaat over de exacte schaal van het probleem en de variatie tussen verschillende planten en bodems, is het duidelijk dat microplastics een serieuze bedreiging vormen voor de landbouw en voedselproductie.