Hoe Noord-Koreaanse dissidenten je wereldbeeld kunnen veranderen

Hoe Noord-Koreaanse dissidenten je wereldbeeld kunnen veranderen

Stel je voor: je zit in een collegezaal, gewend aan de standaard colleges en discussies, en ineens staan er twee Noord-Koreaanse dissidenten voor je neus. Geen documentaires, geen nieuwsartikelen—maar echte mensen met verhalen die je niet in je gemiddelde lesboek vindt. Dat is precies wat het PSCORE-evenement bij BASIS in Den Haag zo bijzonder maakt.

Gesprek met ontsnapte Noord-Koreanen

Tijdens het event krijgen studenten de kans om direct in gesprek te gaan met mensen die Noord-Korea zijn ontvlucht. Dit biedt een unieke kans om de realiteit van het leven onder een totalitair regime beter te begrijpen. Vaak horen we over Noord-Korea als een geïsoleerd land met een strikte dictatuur, maar hoe is het écht om daar op te groeien? En wat doet het met je als je ontsnapt naar een wereld die compleet anders is dan alles wat je kende?

De kracht van verhalen

De impact van deze persoonlijke verhalen is groot. Ze laten je anders kijken naar onderwerpen als mensenrechten, vrijheid en propaganda. Neem bijvoorbeeld de recente lezing in Nieuwspoort over de geopolitieke invloed van Noord-Korea. Daar werd besproken hoe het land zich steeds vaker bemoeit met wereldconflicten zoals in Oekraïne en Gaza. Maar achter die grote politieke vraagstukken zitten echte mensen met echte ervaringen—en dat is precies waarom dit soort ontmoetingen zo waardevol zijn.

Een kans voor studenten

Voor studenten tussen de 18 en 25 jaar is dit een kans om buiten de academische bubbel te stappen en een ander perspectief te krijgen. Dit soort gesprekken dagen je uit om na te denken over hoe we informatie consumeren en wat vrijheid écht betekent. Misschien loop je na dit event de zaal uit met een nieuw wereldbeeld—en dat is precies wat leren zou moeten doen.

 

Over de auteur

Bouke Hulsbus

Bouke (2001) is student aan de HU, Journalistiek. Hij heeft een grootse interesse voor fotografie en heeft dit ook een aantal jaar gestudeerd. Kunst en cultuur is waar Bouke zich graag in verdiept. Naast het creatieve heeft Bouke ook gevoel voor het technische. Gezien Bouke al een aantal jaren woonachtig is in Utrecht, van Overvecht tot de binnenstad, heeft hij een breed scala aan ervaring van omwonenden en wil deze ook graag toepassen om het nieuws op een fijne manier over te brengen.