Maart gekte: Hoe studentenbasketbal in Amerika voor miljoenen toeschouwers zorgt

Maart gekte: Hoe studentenbasketbal in Amerika voor miljoenen toeschouwers zorgt

pexels

Ieder voorjaar barst in de Verenigde Staten een van de grootste sportevenementen los: March Madness. Dit toernooi, georganiseerd door de NCAA (National Collegiate Athletic Association), brengt de beste universiteitsteams samen in een alles-of-niets competitie.

Naast de sportieve spanning is March Madness een cultureel fenomeen. Miljoenen Amerikanen vullen ‘brackets’ in – voorspellingsschema’s waarin ze proberen te raden welk team kampioen wordt. Universiteiten investeren fors in hun sportprogramma’s, en op sommige campussen is basketbal net zo groot als profsporten.

Nederlandse talenten in het Amerikaanse basketbal
Ook Nederlanders wagen de overstap naar de Verenigde Staten. Een van hen is Hennie van Schaik, een Nederlandse basketbalster die momenteel speelt voor San Jose State University.

Van Schaik begon haar avontuur op een kleinere universiteit en werkte zich via verschillende transfers omhoog naar een hoger niveau. “Het eerste jaar was geweldig, maar ik wilde hogerop,” vertelt ze. De overstap naar een grotere school bleek echter niet zonder uitdagingen. “Bij Louisville was de sfeer extreem competitief. Het draaide alleen maar om winnen, en ik zat veel op de bank. Daarom ben ik nu naar een kleinere universiteit gegaan.”

Het sociale leven en de cultuur in Amerika waren ook wennen. “Amerikanen zijn heel anders in hoe ze afspraken maken. In Nederland, als iemand zegt dat hij komt eten, dan komt hij. In Amerika kwamen er van een beloofde tien teamgenoten soms maar twee opdagen.” Toch genoot ze van de immense aandacht voor college-basketbal: “Bij sommige wedstrijden zaten er twaalfduizend mensen op de tribune. Dat is ongekend als je uit Nederland komt.”

Oud-college spelers bij Heroes Den Bosch
Waar Nederlanders naar Amerika vertrekken, gebeurt dat ook andersom. Verschillende oud-college basketballers zijn in Nederland te vinden. Bij Den Bosch Heroes, veelvoudig Nederlands kampioen, zo ook. Samuell Williamson en Xavier Cork, drievoudig March Madness speler, vertellen hun ervaringen in onderstaande reportage.

Over de auteur

Karel Osthoff

Karel Osthoff is een opkomend journalist die momenteel studeert aan de Hogeschool Utrecht. Hij is vooral actief met sportjournalistiek, maar schroomt niet om zijn horizon te verbreden. Als journalist zijnde hoopt hij de ongehoorde kant van een verhaal, een stem te kunnen geven. Komende tijd zal hij zich focussen op Utrecht-Zuid en op deze site items publiceren.