Bewering: In Groningen zit voor 1000 Miljard euro aan gas in de grond
Oordeel: Niet waar
Bron van de bewering:
Op 4 maart 2025 deed Thierry Baudet in een radio-uitzending van BNR de uitspraak: ‘’Wij zijn een van de rijkste landen op aarde, wij hebben voor 1000 miljard aan gas in de grond in Groningen zitten, het is krankzinnig dat we dat er niet uithalen.’’ Uit deze factcheck blijkt dat deze uitspraak niet klopt.
Waarom deze bewering onjuist is:
René Peters: Business director gas technology bij TNO zegt over de uitspraken het volgende: ‘’De uitspraken kloppen nu niet meer. Toen de Nordstream in september 2022 werd dichtgedraaid vanuit Rusland door de oorlog in Oekraïne heeft deze uitspraak geklopt. De Nordstream zorgde ervoor dat gas vanuit Rusland naar het Westen kon komen. Echter zijn de gasprijzen nu een stuk lager, dan in de crisis waarin we toen zaten.’’De gasprijzen stegen rond de tijd van het dichtdraaien van deze NordStream richting de 3 euro per kuub gas”. Nu betaal je weer rond de 40 á 50 cent voor een kuub gas, zonder bijkomende kosten zoals bijvoorbeeld BTW, aldus René Peters. In het EW Magazine staat ook vermeld dat op de internationale gasbeurs TTF gas nu ongeveer 40 cent per kuub kost.
Om de rekensom vervolgens te kunnen maken is het natuurlijk belangrijk om te weten hoeveel gas er precies in de grond zit in Groningen.
‘500 miljard kuub.’’ Geeft René Peters aan. Als je dan de rekensom maakt kom je inderdaad rond het stoppen van de Nordstream uit op zelfs meer dan 1000 miljard euro. Ook Shell laat weten op hun site dat er nog 500 miljard kuub over is gebleven van al het gas in Groningen. Dit was ooit 2800 miljard maar daarvan is al 2300 miljard uit de grond gehaald. Dat er zoveel gas is uit de grond is gehaald, en hoeveel gas er nu nog in de grond zit is ook mooi te zien in het ‘Dashboard Groningen’. Dit is een dashboard van de rijksoverheid die de hoeveelheid gaswinning per jaar vanaf de start tot het einde laat zien.
Nu de gasprijs dus maximaal 50 cent per kuub is, kom je op 250 miljard euro uit. En dat zit dus best een eind af van de 1000 miljard die Thierry Baudet op 4 maart 2025 beweerde bij de radio-uitzending van BNR.
Conclusie:
De bewering op 4 maart 2025 van Thierry Baudet is onjuist. René Peters van TNO legt uit dat dit het geval kon zijn toen de Nordstream net werd afgesloten, in september 2022 en toen de gasprijzen daardoor richting de 3 euro per kuub gingen. Maar dit is nu zeker niet meer het geval nu de gasprijs per kuub op maximaal 50 cent ligt. De gasprijs wordt ook bevestigd door het TTF, de internationale gasbeurs in het EW-magazine. De hoeveelheid gas wat er nog in de grond zit is 500 miljard kuub, dit wordt bevestigd door René Peters en Shell. Met deze cijfers kan je de simpele rekensom maken, en dan kom je uit op maximaal 250 miljard euro aan gas in de grond in Groningen. En dit maakt de uitspraak van Thierry Baudet dus onjuist.