Een kaartje krijgen in de brievenbus lijkt misschien iets van vroeger, maar steeds meer jongeren grijpen juist terug naar deze ouderwetse vorm van aandacht. Vooral tijdens de feestdagen schrijven ze massaal kerstkaarten aan ouderen, bijvoorbeeld via het platform Kaartje voor Ouderen. Afgelopen december ging er zelfs een trend rond op TikTok, waarbij jongeren lieten zien hoe ze stapels kaarten schreven voor onbekende ouderen die zich eenzaam voelen.
PostNL merkte het effect van die trend ook. In de week na Sinterklaas zijn er al miljoenen kerstkaarten verstuurd. Directeur Maurice Unck vertelt dat vooral jongeren tussen de 16 en 29 jaar vaker zelfgemaakte of creatieve kaarten versturen. “Er komen er nog veel meer, dat weten we uit ervaring,” zegt hij. Die opleving komt volgens hem deels doordat Black Friday dit jaar later viel, maar ook door de groeiende behoefte aan oprechte aandacht.
En die aandacht heeft echt effect. Uit onderzoek van de Universiteit van Sussex blijkt dat mensen die onverwachts een kaartje of brief ontvangen, zich aantoonbaar minder eenzaam voelen. Een kaartje geeft het gevoel dat je gezien wordt, zelfs al ken je de afzender niet.
Iedereen verdient een kaartje
Charlotte (17) is een van de jongeren die tijdens de feestdagen kaartjes schrijft aan eenzame ouderen. “Waarom ik dat doe? Ik vind dat iedereen een kaartje verdient op zulke dagen, maar eigenlijk gewoon het hele jaar door,” vertelt ze. “Met de feestdagen doe ik het vooral, omdat dat voor veel ouderen de meest eenzame periode is.”
Ze stopt veel liefde en aandacht in elk kaartje. “Dit jaar heb ik er een gedichtje in gezet. Verder vertel ik gewoon over mezelf, wens ik ze fijne feestdagen en hoop ik dat het goed met ze gaat.”
Reactie terug
Charlotte krijgt regelmatig reacties terug. “Een jaar geleden kreeg ik een kaartje van een man van 96. Dit jaar kreeg ik een heel bijzonder kaartje van een mevrouw van rond de tachtig. Ze vertelde dat ze vroeger in mijn dorp had gewoond en schreef over haar leven. Ze kwam uit Nederlands-Indië. Dat vond ik echt heel bijzonder.”
Jongeren inspireren via TikTok
Charlotte deelt haar acties op TikTok. “Ik heb video’s gemaakt over de kaartjesactie. Ik had niet verwacht dat die zo goed bekeken zouden worden,” zegt ze. “Afgelopen kerst zag ik dat echt superveel mensen het ook gingen doen. Dat vond ik echt heel goed. Je kon op de website ook zien dat er veel meer ouderen geholpen werden dan het jaar daarvoor. Ik weet niet of dat door mij kwam, maar ik hoop het wel.”
Ook jongeren kunnen eenzaam zijn
Niet alleen ouderen hebben behoefte aan aandacht. Charlotte hoorde tijdens het interview voor het eerst van Young Impact, een initiatief waarbij jongeren kaartjes kunnen sturen naar leeftijdsgenoten die zich eenzaam voelen. “Daar had ik nog nooit van gehoord, maar dat lijkt me ook heel belangrijk. Het is belangrijk dat jongeren zich tijdens het opgroeien niet alleen voelen.”
Luister in deze reportage naar het verhaal van Tygo (12), die zich eenzaam voelde en duizenden kaarten kreeg van onbekenden. Zijn verhaal laat zien hoeveel impact een klein gebaar kan hebben. Misschien is het ook precies wat andere jongeren nodig hebben om zich nét iets minder alleen te voelen.