Mannen steeds banger voor valse beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag

Mannen steeds banger voor valse beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag

Het aantal mannen dat bang is om vals beschuldigd te worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag is toegenomen. Dit  blijkt uit de jaarlijkse publieksmonitor die recentelijk is uitgekomen. 

Ook blijkt dat de bereidheid om grensoverschrijdend gedrag te bespreken toe neemt. Maar mensen vinden het nog steeds erg moeilijk om hun eigen gedrag te reflecteren. 55% zegt nooit na te denken over of hun eigen gedrag als grensoverschrijdend kan worden ervaren.  Daarnaast denkt slechts 13% van de mensen  dit gedrag ooit zelf te hebben vertoond, terwijl 47% zegt hier slachtoffer van te zijn. 

Afgelopen jaar hebben zo’n 1,7 miljoen mensen grensoverschrijdend gedrag meegemaakt, meldt het CBS. Er zijn dat jaar maar 193 mensen voor vervolgd. Evita Lammes ligt toe dat er dus veel daders niet vervolgd worden: ‘Dan kunnen we natuurlijk zeggen dat lang niet iedereen door die 193 daders verkracht of aangerand is.’ Evita is vertrouwenspersoon, trainer sociale veiligheid, auteur van ‘Waar ligt de grens?’ en expert grensoverschrijdend gedrag en inclusieve communicatie.

 Evita geeft training grensoverschrijdend gedrag aan bedrijven. Ze merkt met haar werk dat vooral mannen in machtige posities, zoals CEO’s, bang zijn voor valse beschuldigingen. Evita moet deze angst ‘statisch niet gegrond’ omdat mensen die beschuldigd worden van overschrijdend gedrag vaak niet degenen zijn die het bedrijf verlaten. De mensen die de beschuldiging indienen zijn meestal ook degene die weggaan.

 Vastleggen of een beschuldiging vals is, blijkt heel ingewikkeld, vaak is het woord van de een tegen de ander. Dat een beschuldiging niet vervolgd wordt, betekent niet meteen dat het een valse beschuldiging is. Vaak is er simpelweg niet genoeg bewijs. De zendewet is in Juli verniewd, hiermee is seks zonder concent strafbaar. Evita legt uit dat de wet over veel verschillende dingen gaat bijvoorbeeld:  ‘verbale intimidaties zoals catcalling op straat maar ook fysieke intimidaties zoals ongewenste aanrakingen.Het kan ook gaan om aanranding en verkrachting. Voordat de wet ernieuwd was moest verkrachting aangetoond worden.’ 

Evita vertelt ook dat ze merkt dat mannen die niet per se iets fout zijn, ook bang zijn voor vals beschuldigingen. Zo zijn er bijvoorbeeld mannen die niet meer op vrouwen af durven te stappen, omdat ze bang zijn om vals te worden beschuldigd. Datingcoach voor mannen Charmaine Pas bevestigt dit probleem. Zij merkt bij haar cliënten dat veel mannen hier bang voor zijn, ongeveer 80% van haar cliënten benoemt dit als een angst. Charmaine Pas en Evita Lammes spreken beide over dit probleem in de radioshow.

 

Over de auteur