De Surinaamse keuken is geschiedenis op je bord

De Surinaamse keuken is geschiedenis op je bord

De Surinaamse keuken is een enorme smeltkroes van culturen. Zo zijn er invloeden uit China, Java, India, Indonesië en Portugal. De gerechten die in Suriname gegeten worden zijn dus uit veel verschillende culturen afkomstig. Zo heb  je bara, roti en masala kip uit India. Petjil, saoto soep en bami uit Indonesië. Pom, heri heri en moksi alesi uit Afrika.

 

Ook zijn er veel gerechten die uit verschillende culturen zijn samengevoegd. Zo heb je Telo met bakkeljauw uit Indonesië en Suriname. Daarnaast is het gerecht baka bana (gefrituurd banaan) samengesteld uit de Chinese, Javaanse,Indiaanse en surinaamse keuken. De inheemse bevolking van Suriname aten al lang bakbananen. Javaanse immigranten brachten de techniek van frituren in beslag en de gewoonte om het te serveren met pindasaus. Vanuit de Chinese keuken kwam de invloed van zoete en pittige sauzen bij snacks. Uiteindelijk maakten al deze elementen samen de baka baka die we nu kennen. 

 

De surinaamse meltpot van culturen is ontstaan door het slavernij verleden. Oorspronkelijk werd het gebied bewoond door de inheemse bevolking. De slavernij in Suriname vond plaats van ongeveer 1600 tot 1963. In 1650 vestigden de Engelse zich in Suriname waar ze suiker en cacao plantages oprichtten. De Engelse dwongen Afrikaanse tot slaaf gemaakte mensen om op deze plantages te werken. Van 1667 tot 1994 was Suriname een kolonie van Nederland.Op de plantages werden rietsuiker, cacao, katoen, tropisch hout en indigo verbouwd. Dit werd ook voornamelijk gedaan door tot slaag gemaakte Afrikanen. Op 1 mei 1963 werd slavernij officieel afgeschaft. Echter moesten veel tot slaag gemaakt nog tien jaar doorwerken. 

 

Kok Randolf ter Haar geeft al vier jaar kookcursussen met zijn bedrijf Bij Randolf. Hij komt zelf uit Nederland maar zijn ouders en grootouders komen uit Suriname en Curaçao. Eten is voor hem heel belangrijk, hij vertelt dat eten mensen met elkaar verbindt.  Florine Kowid heeft haar eigen gastouder bedrijf amany-yammy. Ze past op bij veel verschillende kinderen, waar ze Surinaams eten voor kookt. Randolf en Florine vertellen meer over de geschiedenis van Surinaamse gerechten in de onderstaande reportage

Over de auteur