TikTok-ban in VS: waarom het gebeurt en wat Nederlandse jongeren merken

TikTok-ban in VS: waarom het gebeurt en wat Nederlandse jongeren merken

TikTok blijft voorlopig beschikbaar in de VS, nadat voormalig president Trump de deadline voor een verplichte verkoop aan een niet-Chinees bedrijf met 75 dagen heeft verlengd. Onder een bipartisan wet moet het Chinese moederbedrijf ByteDance minstens 80% van TikTok verkopen om een nationaal verbod te voorkomen. De VS noemt nationale veiligheid als belangrijkste reden. Maar wat zit daar precies achter? Jack Thompson, universitair docent American Studies aan de Universiteit van Amsterdam, legt het uit. 

Volgens Thompson speelt de vrees voor spionage een centrale rol. “TikTok is een Chinees bedrijf en China heeft een reputatie op het gebied van digitale spionage. De Amerikaanse overheid ziet de app als een potentiële tool voor inlichtingenverzameling door de Chinese staat,” zegt hij. Die angst is niet nieuw, maar wordt versterkt door bredere geopolitieke spanningen tussen de VS en China. “Het gaat niet alleen om TikTok. Er is een diepere competitie gaande tussen beide landen, op het gebied van technologie, sport, en symboliek. TikTok is slechts het meest zichtbare voorbeeld.” 

Naast spionage zijn er ook zorgen over de impact van sociale media op jongeren. “In veel westerse landen maken beleidsmakers zich zorgen over de mentale en cognitieve gevolgen van sociale media, vooral bij Gen Z. TikTok wordt daar als een van de grootste boosdoeners gezien.” 

De keuze om juist TikTok aan te pakken, en niet bijvoorbeeld een Amerikaans platform als Instagram, komt volgens Thompson doordat TikTok “heel zichtbaar, heel succesvol, en heel duidelijk Chinees is.” Dat maakt de app politiek gevoelig in Washington, waar politici van beide partijen zich graag ‘hard tegen China’ opstellen. 

Volgens Thompson weerspiegelt deze kwestie de opkomst van digitaal nationalisme: “Er is in de VS steeds meer weerstand tegen Chinese technologie. Het voelt ongemakkelijk. Of het nu gaat om apps of producten: als het uit China komt, roept het wantrouwen op.” 

Hoewel een verbod TikTok-gebruikers direct raakt, is het volgens Thompson vooral een symbolische zet in een veel grotere machtsstrijd. “Het draait niet alleen om veiligheid of privacy, het gaat om wie de digitale wereld controleert.” 

Beluister het gesprek met TikTok-expert Joey, die dagelijks met de app werkt en de impact ervan op jongeren van dichtbij meemaakt. Hij vertelt wat een Amerikaans verbod op TikTok zou betekenen voor jonge Nederlandse TikTok gebruikers en creators.

[id=SlbAhZMh type=video]

Over de auteur

Dina Medaghri-Alaoui

Dina Medaghri Alaoui is een gedreven tweedejaars journalistiekstudent aan Hogeschool Utrecht met een sterke interesse in nieuws, digitale media, videoproductie en de kracht van social media. Met haar achtergrond in online contentcreatie, een bereik van 125 duizend volgers op TikTok en haar analytische benadering van sociale platformen, weet zij hoe zij een jong publiek kan bereiken en boeien. Dina wil verhalen vertellen die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren en hiermee journalistiek toegankelijk maken voor een breed publiek. Dina's doel is om opdrachtgevers haar creativiteit, kritische blik en sterke digitale kennis te bieden. Met sterke vaardigheden in video-editing, research en social media-strategie, wil Dina opdrachtgevers laten zien dat ze niet alleen creatief, maar ook strategisch te werk gaat. Haar ambitie is om in de nieuws journalistiek impactvolle producties en content te maken die niet alleen informeert, maar ook inspireert en activeert. Dina straalt een frisse, innovatieve aanpak uit en is vastberaden om verhalen te vertellen die een breed publiek aanspreken, zonder de diepgang te verliezen die journalistiek nodig heeft.