420 – De dag waarop stoners wereldwijd samenkomen

420 – De dag waarop stoners wereldwijd samenkomen

Wietplant (Bron: GetArchive)

De term 420 (uitgesproken als “four-twenty”) is wereldwijd bekend geworden als dé codenaam voor het gebruik en vieren van cannabis. Maar waar komt het eigenlijk vandaan?

De oorsprong van 420 gaat terug naar het jaar 1971, in San Rafael, Californië. Een groepje scholieren van San Rafael High School, die zichzelf de “Waldos” noemden, gebruikte de term “420” als een geheime code. Elke dag om precies 4:20 uur ‘s middags, na schooltijd, spraken ze af bij een standbeeld van de Franse wetenschapper Louis Pasteur op het schoolplein om samen cannabis te roken. Omdat dit tijdstip discreet was en buiten schoolregels viel, werd “420” hun vaste codewoord.

Via vrienden, connecties en uiteindelijk via de populaire band The Grateful Dead, waar sommige Waldos indirect banden mee hadden, begon de term zich langzaam te verspreiden binnen de Amerikaanse cannabiscultuur. In de jaren ‘90 werd het begrip nog bekender toen het High Times Magazine – een tijdschrift gewijd aan cannabis – de term omarmde en verder verspreidde.

Sindsdien is 20 april (4/20 in Amerikaanse datumnotatie) uitgegroeid tot een internationale cannabisdag, waarop gebruikers en activisten wereldwijd bijeenkomen om het gebruik van wiet te vieren, maar ook om te pleiten voor legalisering en bewustwording.

Ook in Nederland, waar cannabis al sinds de jaren ’70 gedoogd wordt, wint 420 aan populariteit. In steden als Amsterdam en Utrecht zijn op 20 april regelmatig bijeenkomsten of acties te vinden, georganiseerd door activisten, coffeeshops of fans van de cultuur. Hoewel Nederland al langer bekend staat om zijn tolerante beleid, blijft 420 ook hier een moment van saamhorigheid en protest.

Ik ging op onderzoek uit om te kijken wat voor impact 420 op sommige mensen in Nederland heeft. Daarvoor sprak ik met Ruben Coelho en Pyron Velleman, die samen een podcast over cannabis gebruik hebben.

Over de auteur

Jelle Betten

Jelle Betten (2002) is een beginnend journalist aan de School voor Journalistiek, wiens ambitie bij de sport ligt.  Woonachtig in Purmerend probeert hij zich meer wegwijs te maken over de wereld. Als sociale jongen kan Jelle met iedereen overweg en probeert hij ook iedereens verhaal te horen.  Hij probeert door middel van data, feiten en persoonlijke meningen het nieuws te brengen naar de mensen toe.  Als een echt sportmens gaat het hem goed af om in een team te werken al kan hij soms wat meer initiatief tonen.