Waarom snooker verankerd is in de Britse cultuur en de rest van de wereld langzaam volgt

Waarom snooker verankerd is in de Britse cultuur en de rest van de wereld langzaam volgt

Foto: Isa van Gils

Op zaterdag 19 april begint het wereldkampioenschap Snooker. Voor de 47e keer vormt het Crucible Theatre een nostalgische plek voor dit toernooi. Terwijl miljoenen kijkers wereldwijd inschakelen, blijft de sport vooral in Engeland stevig geworteld in de cultuur.

Echter blijft snooker een sport die zich moeilijk laat vergelijken met andere. Waar andere sporten draaien om snelheid, fysieke kracht of spektakel, is snooker juist een oefening in kalmte, strategie en mentale controle. Maar wat is snooker precies?

Snooker is een sport die wordt gespeeld op een tafel met zes pockets. Twee spelers proberen met een keu ballen te potten in de juiste volgorde: eerst de rode ballen, dan de gekleurde en dan zo strategisch mogelijk om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Het lijkt simpel, maar het vergt een hoog mentaal uithoudingsvermogen.

“Het is een mentale sport die veel zwaarder is dan mensen denken,” vertelt Dr. Linda Duffy, Professor of Sports & Exercise Psychology aan Middlesex University. “Als je voetbal of tennis speelt, kun je je adrenaline kwijt. Bij snooker moet je alles intern verwerken.” Volgens Duffy hebben snookerspelers geen uitlaatklep voor de druk die ze voelen: “Je moet leren omgaan met stress zonder dat je kunt bewegen of schreeuwen. Je zit stil. Je kijkt. En je wacht.”

Juist dat wachten maakt snooker mentaal slopend. Een speler moet gedurende een hele sessie, geconcentreerd blijven, ook als de tegenstander aan zet is. “Je kunt niet volledig ontspannen tot de wedstrijd voorbij is,” legt Duffy uit.

Die mentale spanning, is voor veel fans de reden om naar de sport te kijken. Misschien is dat waarom de sport zo diep verankerd zit in de Britse cultuur. Want hoe komt het dat snooker zo verbonden blijft in Engeland, en waarom krijgt het steeds meer aandacht in andere landen, zoals België en China.

Benieuwd waarom snooker in Engeland meer is dan een spel, en hoe het zijn weg vindt naar andere landen? Bekijk dan zeker de reportage.

 

Over de auteur

Isa van Gils

Mijn naam is Isa van Gils, toekomstig journalist. Als een sociaal en enthousiast persoon heb ik een positieve kijk op het leven en zo op het journalistieke werk. Nieuws maak ik graag interessant op verschillende vlakken en heb ik kritieke kijk op de actuele informatie. Daarnaast schijf ik graag over cultuur en amusement. Met mijn nieuwsgierige instelling zie je mij over een aantal jaar misschien wel voorbij komen als correspondent, radiomaker of te werk bij de NOS of RTL.