factcheck: ‘Meer dan 99% van de honden heeft gedragsproblemen, blijkt uit onderzoek’

factcheck: ‘Meer dan 99% van de honden heeft gedragsproblemen, blijkt uit onderzoek’

Bron foto: Canva

Factcheck: ‘Meer dan 99% van de honden heeft gedragsproblemen, blijkt uit onderzoek’

Bewering: ‘Meer dan 99% van de honden heeft gedragsproblemen, blijkt uit onderzoek’

Deze factcheck is geschreven op 17 april met de kennis van dat moment. 

Oordeel: Waar, maar misleidend.  

Bron van de bewering

De bewering komt van een artikel van de website msn. De titel van het artikel is: ‘Meer dan 99% van de honden heeft gedragsproblemen, blijkt uit onderzoek’. Vervolgens wordt in het artikel uitgelegd dat een nieuw onderzoek van Texas A&M College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences (VMBS), aantoont dat bijna alle honden in de Verenigde Staten minstens een gedragsprobleem hebben. Een hond die één gedragsprobleem heeft is heel iets anders dan een hond die gedragsproblemen heeft. De inhoud van het artikel klopt, maar de titel is misleidend. 

Originele onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door VMBS, zij hebben in hun onderzoek data gebruikt van het Dog Aging Project. Hierin zijn meer dan 50.000 hondenbaasjes ondervraagd aan de hand van een enquête. Baasjes worden gevraagd om het gedrag van hun hond te beoordelen op een schaal van nul tot vier, waarbij vier stond voor een mogelijk ernstig probleem. Onder gedragsproblemen vallen dingen als overmatig  blaffen, onzindelijk zijn, dingen kapot bijten, verlatingsangst, agressie en trekken aan de lijn.  99,12% van de honden hadden een matig tot ernstige reactie in een bepaald gedragsgebied. Dr. Bonnie Beaver, professor aan de Texas A&M College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences, vertelt het volgende over het onderzoek: ‘Het is zeer waarschijnlijk dat veel eigenaren zich niet storen aan de problemen die ze zelf hebben aangegeven. Het is ook mogelijk dat hun interpretatie van de vraag minder ernstig is dan de ontwikkelaars van de vragenlijst bedoelden, ook al is de vragenlijst gevalideerd. Iemand die in diergedrag werkt, zou het gedrag als een probleem bestempelen omdat de meeste eigenaren het als ongewenst zien, maar het kan zijn dat de eigenaar van de hond zich niet aan het gedrag ergert.’ Daarnaast vertelt Dr. Beaver dat de titel van het onderzoek verschilde van die in het nieuwsartikel van msn. De titel van het onderzoek was namelijk: ‘De veelvoorkomendheid van gedragsproblemen bij honden in de Verenigde Staten.’

Mening van honden experts

Gedragstherapeut voor honden,  Mirjam de Boer, vindt de claim ‘99% van de honden hebben gedragsproblemen’ misleidend. Ze vertelt dat een slechte eigenschap hebben, niet meteen een gedragsprobleem is: ‘Ik denk dat er geen mens is dat volledig perfect is. Zelfs je beste vriend doet weleens dingen die jij niet leuk vind. Hetzelfde geldt voor honden. Dus ik denk dat je pas mag spreken van een gedragsprobleem als de eigenaar het ervaart als iets waar hij moeilijk mee kan leven.’ De Boer zegt dat er in de media genuanceerder over dit onderwerp moet worden bericht. 

Debby van Dongen van de website doggo.nl, vindt dat de lat voor gedragsproblemen in dit onderzoek te laag ligt. Bij score twee wordt de hond namelijk al in de gedragsproblemen categorie geplaatst, terwijl dit om matige vertoning van het ongewenste gedrag gaat. Van Dongen vertelt: ‘In mijn ogen is iets pas echt een probleem als het welzijn van mens of hond,  en de veiligheid in het geding komen.’ Daarnaast ligt van Dongen toe dat veel van deze problemen bij het ras van de hond horen omdat ze expres zo gefokt zijn. Bijvoorbeeld dat ze veel energie hebben, of veel jagen of graven. Daarnaast zijn er veel honden die in pijn verkeren en daardoor gedragsproblemen hebben. 

Ondanks dat de claim feitelijk juist is, vinden beide hondenexperts dit dus een overdreven conclusie. 

 

Over de auteur