Factcheck: Studenten kamertekort hetzelfde gebleven na herinvoering basisbeurs

Factcheck: Studenten kamertekort hetzelfde gebleven na herinvoering basisbeurs

In Het Parool verscheen recentelijk een artikel waarin Kences, het kenniscentrum voor studentenhuisvesting, stelt dat ondanks de groei van het aantal uitwonende studenten na de herinvoering van de basisbeurs, het tekort aan studentenkamers en studio’s gelijk is gebleven ten opzichte van vorig jaar: 23.000. Hoewel het tekort blijft groeien, zou de groei volgens Kences minder sterk zijn dan gevreesd. Tegenstrijdig is echter de recent verschenen reportage van de NOS met als titel; Tekort aan studentenwoningen neemt niet af. In deze factcheck onderzoeken we of deze uitspraak van Kences klopt door bronnen te raadplegen uit de sector en de meest recente cijfers.

Wat zeggen de experts?

Abdelkader Karbache, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), en Lisa Plender, communicatie- en persvoorlichter bij SSHXL, een van de grootste studentenhuisvesters in Nederland. Beide experts hebben hun visie op de situatie gedeeld.

Karbache is enigszins sceptisch over de claim: “wat ze zeggen klopt, wat ik me wel afvraag is of er ook daadwerkelijk meer studenten op kamers zijn gegaan sinds de invoering van de basisbeurs. Dit vind ik lastig om te kunnen zeggen.” Hoewel hij erkent dat de basisbeurs kan helpen, maar wijst hij erop dat de beurs aanzienlijk is verlaagd ten opzichte van het vorige stelsel. De basisbeurs is nu € 302,39 per maand voor uitwonende studenten, wat in veel steden bij lange na niet de huur van een studentenkamer dekt. In de meesten steden ligt de gemiddelde huur rond de 500 euro of hoger waardoor veel studenten wellicht nog steeds niet de financiële ruimte hebben om op kamers te gaan. Dit zou volgens Karbache juist kunnen leiden tot minder uitwonende studenten dan verwacht. Deze huurprijsinschatting klopt en heeft Kences ook meegenomen in hun onderzoek.

LMS Landelijke Monitor studentenhuisvesting 2024

Daarnaast vertelt Karbache; “het kamertekort is nog steeds gigantisch. Veel studenten hebben moeite om überhaupt een kamer te vinden, en als ze er al een vinden, hebben ze vaak last van onbepaalde tijd huurcontracten. De nieuwe Wet Betaalbare Huur kan hier mogelijk wat verlichting brengen, maar vooralsnog is er weinig merkbare verandering in de toegankelijkheid van kamers”

Plender is het eens met de uitspraak van Kences: “Ik merk op dat de vraag naar kamers zeker is toegenomen na de herinvoering van de basisbeurs”. Daarentegen snapt ze de uitspraak van Karbache maar of de verlaging van de basisbeurs invloed zal hebben op de vraag naar kamers dat is nog te vroeg is om te zeggen. “De exacte impact daarvan zal pas volgend jaar duidelijk worden door nieuwe onderzoeken”, vertelt Plender.

Wat betreft de cijfers rondom het kamertekort, merkt Plender geen bijzondere verschillen op in de inschrijvingen bij SSHXL. Plender; “Het aantal inschrijvingen blijft vergelijkbaar met voorgaande jaren”.

Het onderzoek van Kences

De meest recente cijfers van Kences, gepubliceerd in het Landelijk Monitor Studentenhuisvesting (LMS)rapport van 2024, ondersteunen de claim dat het tekort stabiel is gebleven op ongeveer 23.000 kamers. Het rapport stelt dat de vraag naar studentenhuisvesting inderdaad blijft stijgen, mede door de groei van het aantal studenten en het beperkte aanbod aan woningen. Hoewel het tekort groeit, is de stijging volgens Kences minder sterk dan eerder werd gevreesd.

Wat betreft de toekomst, stelt Kences dat er tot 2032 naar verwachting 14.400 woningen specifiek voor studenten zullen worden opgeleverd in de twintig grootste studentensteden. “Dit lijkt een haalbaar doel, gezien het feit dat veel van deze bouwplannen al zijn goedgekeurd en deels gefinancierd door de overheid. Het enige wat zou kunnen gebeuren is vertraging in de bouwprojecten, bijvoorbeeld door stijgende bouwkosten dit kan eventueel een probleem vormen”, verteld Plender van SSHXL.

Om nog kort terug te komen op of de herinvoering van de basisbeurs invloed heeft gehad op de gemiddelde studenten. Ja, uit onderzoek op de site van Kences in het LMS blijkt dat dit vooral invloed heeft gehad op jonge studenten. Uit de enquête die zij hebben gehouden ‘Wonen als student’ zie je dat het net 51% is die bereid is om hierdoor meer te betalen en misschien meer financiële ruimte voelen.

 

LMS landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2024

Conclusie

De uitspraak van Kences dat het kamertekort gelijk is gebleven op 23.000 en dat de groei van het tekort minder sterk is dan gevreesd, blijkt te kloppen op basis van de huidige cijfers en de inzichten van experts. We kunnen dus stellen dat de claim van Kences in Het Parool waar is. Ondanks enige twijfel over de invloed van de basisbeurs, klopt dit voor 2024. Gezien de forse daling in het bedrag zou dit in 2025 anders kunnen uitpakken. Maar hier kunnen we nog geen uitspraken over doen.

Bronnen

Over de auteur

Isa Franssen

Mijn naam is Isa Franssen, en dit is inmiddels mijn tweede jaar als schrijver voor SVJ-Media. Hier werk ik aan mijn ontwikkeling als journalist. In mijn vrije tijd luister ik graag naar podcasts en volg ik waargebeurde verhalen over true crime, zowel Nederlandse als internationale zaken. Ik kijk ernaar uit om mijn vaardigheden als journalist verder te laten groeien!