Het medicijn Ozempic is erg in trek, en niet alleen onder de diabetespatiënten, waarvoor het middel oorspronkelijk bedoeld is. De populariteit is te danken aan één van de bijwerkingen die het medicijn veroorzaakt: gewichtsverlies. Afgetrainde lichamen, verkregen met slechts een paar spuiten Ozempic. Deze trend heeft gezorgd voor een explosieve vraag naar het nieuwe “afslankmiddel”, waaraan niet altijd kan worden voldaan. Er ontstaan tekorten van het medicijn, met alle gevolgen van dien voor de diabetespatiënt.
Uit recente cijfers van het Nivel Onderzoeksinstituut blijkt dat het aandeel van patiënten dat Ozempic als afslankmiddel voorgeschreven kreeg is gestegen van 0% in 2019 naar 1,4% in 2023. Het komt dus steeds vaker voor dat het medicijn “off-label” wordt voorgeschreven door artsen. Dit gaat tegen de richtlijnen in, die wijzen op het wereldwijde tekort aan de werkzame stof van Ozempic: Semaglutide. Inmiddels zijn er ook andere manieren om aan Ozempic te komen buiten het doktersrecept om; via het buitenland of op internetsites.
Het medicijn wordt dus steeds toegankelijker voor de Nederlander met een wens om af te vallen, maar de diabetespatiënten staan met lege handen. “Soms is het één maand niet op voorraad,” aldus diabetespatiënt Elly van Summeren. Zij gebruikt het middel al 1,5 jaar zonder problemen, maar sinds de grote vraag naar Ozempic, heeft ze meerdere maanden moeten overstappen naar alternatieve medicatie. Dit ging niet zonder slag of stoot: “Bij de andere medicijnen kreeg ik veel maagklachten, daar heb ik bij Ozempic geen last van,” legt ze uit.
Deense hoofdfabrikant Novo Nordisk kan de vraag naar Ozempic niet dragen. Er zijn plannen in werking voor nieuwe fabrieken. Deze zullen de problemen vanaf 2026 verhelpen, maar totdat deze gebouwd zijn, worden artsen en consumenten opgeroepen om het medicijn te reserveren voor diabetespatiënten, zoals Van Summeren.
De toegankelijkheid van Ozempic heeft dus invloed op diabetespatiënten, maar wat betekent dit voor de mensen die dit “afslankmiddel” buiten het doktersrecept om gebruiken? Beluister het in de reportage