Afgelopen zaterdag zeven september verscheen er een artikel in de Volkskrant genaamd ‘Gewoon een beetje aanrommelen’. In dit artikel wordt beschreven of ouders te beschermend opvoeden. In het Volkskrant-artikel leggen ontwikkelingspsycholoog Stijn van Petegem en hoogleraar pedagogiek Loes Keijsers.
Er wordt de laatste tijd namelijk veel gezegd over generatie Z, mensen geboren tussen 1997 en 2012 en curlingouders; ouders die hun kinderen te veel beschermen. Sommige experts waarschuwen dat door deze opvoeding kinderen later bijvoorbeeld niet goed weten hoe ze om moeten gaan met tegenslagen. Omdat ze dit van hun ouders niet hebben geleerd. In het Volkskrant-artikel wordt hier dieper op ingegaan of dit beeld wel klopt. Hier zijn namelijk verschillende standpunten over.
Er wordt beschreven dat de opvoeding flink is veranderd, er is meer oog voor de emoties van het kind zelf en er wordt minder benadrukt op straffen en corrigeren van het kind. Alleen zogenaamd curlingouders slaan hierin door; ze beschermen hun kinderen te veel en ‘vegen’ als het ware alle weerstand en tegenslagen voor hun kinderen weg.
Egbert; eigenaar van Café de Stad in Utrecht vertelt over zijn ervaring met jongeren als werkgever: ‘Hard werken doen ze allemaal. Maar bijvoorbeeld op tijd afspraken maken voor vakantiedagen en vrije dagen, dat doen ze dan vaak niet (op tijd). Dus dat is wel lastiger.’
De Université libre de Bruxelles in Brussel doet nu onderzoek hoe verschillende generaties van ouders opvoedt en nu al blijkt hieruit dat de meerderheid van de onderzochte ouders niet een curlingouder is; dus niet te beschermend opvoed.
In de radio-uitzending van On Air op donderdag 12 september spreken we live in de studio met pedagoog en docent Thyme van den Beuken. We gaan met hem in gesprek over hoe de opvoeding is veranderd, en of het beeld van de curlingouder en ‘te gevoelige jongere’ wel klopt: