In het hoofdlijnenakkoord heeft kabinet Schoof aangekondigd dat per 2026 de btw-tarieven verhoogd zullen worden van 9 procent naar 21 procent. Dit zal onder andere de cultuur- en evenementensector treffen, maar ook de hotellerie.
Voor een hotelovernachting zal je, na invoering van de btw-verhoging, een prijs gaan betalen die je elf procent meer zal gaan kosten. Dit is niet het enige wat je gaat merken in je portemonee van deze maatregel. Daarbij is nog maar de vraag of er een impactanalyse is gemaakt door het kabinet. Als je dit aan Stef Driessen, analist vrijetijdseconomie en hotelspecialist voor de ABN AMRO, vraagt, zegt hij van niet. ‘Het kabinet geeft letterlijk toe dat ze geen analyse hebben gemaakt of de sector dit kan dragen’, vertelt Driessen.
Het kabinet meldt dat door middel van een hoger btw-tarief op deze sectoren in te voeren, het de schatkist van Nederland veel zal opleveren. Dit zal gaan om een bedrag van 2231 miljoen euro. Een bedrag waar het kabinet voor heeft gekozen, zodat het begrotingstekort niet verder zal oplopen. Volgens de staatssecretaris zal dit ook zorgen voor een vereenvoudiging van het belastingstelsel, meldt hij aan het vakblad Fiscaal up to Date.
Meerdere mensen en organisaties hebben hier kritiek op, waaronder Driessen. Zij vragen zich af of de opbrengsten meer wegen dan de negatieve impact op de sector. ‘Het risico bestaat dat consumenten naar goedkopere bestemmingen in het buitenland zullen gaan voor hotelovernachtingen’, waarschuwt hij. Dit zou op langere termijn ervoor kunnen zorgen dat de concurrentiepositie van de Nederlandse hotelsector zal verslechteren.
Vooral kleine hotels en vakantieparken in de grensprovincies, zoals Limburg en Gelderland, zullen het zwaar krijgen met deze maatregel. ‘Grote hotels in steden zoals Utrecht kunnen deze lasten makkelijker dragen, maar kleinere hotels en parken in de grensgebieden zullen hard worden geraakt’, aldus Driessen.
Wilders reageert in een debat in de Tweede Kamer op kritiek over deze btw-verhoging: ‘Het is geen sympathieke maatregel, maar je moet met elkaar zaken doen. Je zal de begroting sluitend moeten krijgen en soms doet dat pijn’.
Onze verslaggeefster was aanwezig bij deze actie en sprak Splinter Chabot, Rob Jetten en Anne Marie van Duivenboden over een protest actie tegen de btw-verhoging.