Eerste Nationale Ongelezen Boekendag

Eerste Nationale Ongelezen Boekendag

De ongelezen boekendag poster; te zien op meedere plekken in Amsterdam

Vandaag is officieel de eerste landelijke dag waarin ongelezen boeken centraal staan. Mensen kunnen in Amsterdam hun ongelezen boeken ruilen voor andere boeken. De Ongelezen Boeken Club heeft deze dag opgericht om ongebruikte titels van een tweede leven te voorzien.

De oprichters van de Ongelezen Boeken Club hebben niet willekeurig een dag uitgekozen voor dit initiatief. Uit onderzoek blijkt dat de derde donderdag van september de dag is waarop in Nederland de minste boeken worden gelezen. Uit de cijfers van onder andere het PISA, CBS, CPNB en het SCP, heeft de club kunnen constateren dat vandaag de nationale ongelezen boekendag is.

Tien procent van de niet-uitgeleende boeken uit de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) belandt jaarlijks in de kelder, een groot depot van zo’n zeven strekkende kilometer. Deze kelder herbergt zo’n 400.000 boeken. Ondanks dat deze boeken nog nooit zijn uitgeleend, worden deze boeken, naar alle waarschijnlijkheid vernietigd.

Anat Harel, programmamanager bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam, vertelt waarom er duizenden boeken zijn die niet één keer zijn uitgeleend sinds ze in de collectie zijn opgenomen. “Aangezien er constant nieuwe boeken verschijnen en de bibliotheek maar beperkt ruimte heeft, hebben veel bibliotheken een nullijst,” aldus Anat, “dit zijn de boeken die het minst zijn uitgeleend”. Sinds begin augustus is in de OBA aan de Oosterdokskade deze tentoonstelling ‘De Nullijst’ te zien. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen ervoor kiezen om een van deze boeken te redden van de ondergang.

Vanavond wordt de tentoonstelling besloten met ‘de Transcendente Nullijst Finissage’ die om 19.00 uur zal beginnen bij de OBA, locatie Roelof Hartplein. Daarna worden de bezoekers per gele tram naar de Tempel in de Tolstraat vervoerd. De gespaarde exemplaren uit ‘De Nullijst’ worden dan aan hun redders uitgeleend. De titels die zelfs na afloop van de tentoonstelling niet gered worden, belooft de organisatie, komen ‘waardig’ aan hun einde.

Bekijk hieronder de reportage om meer te weten te komen over de eerste variant van de ongelezen boekendag:

 

 

Over de auteur

ids Osinga

Hallo! Ik ben Ids en mijn interesse in de journalistiek begon al op een jonge leeftijd. Ik ben in 2020 begonnen bij OOGTV Groningen als verslaggever en heb al een aantal items mogen maken. Al snel ben ik overgestapt naar Omrop Fryslan waar ik stage mocht lopen bij het kinderplatform Tsjil. Na een half jaar ben ik bij de Friese omroep in dienst gegaan. Uiteraard wil ik mij ontwikkelen tot verslaggever van een nationale omroep, maar ik sta open voor alles.