Eindelijk is het zover. De nieuwe UEFA Champions League. Sinds deze week is het toernooi weer in volle gang. Als sinds het bekend is dat er een nieuw Champions League-format komt, houdt het de gemoederen flink bezig. Een heel nieuw format met nog meer teams en nog meer wedstrijden. Maar wat verandert er nou precies?
De veranderingen
Al decennialang is er hetzelfde format geweest, maar nu niet meer. Zo zijn er nu 36 teams die meedoen aan de Champions League. De clubs zijn allemaal verdeeld in 4 groepen. Elk team speelt wedstrijden tegen twee teams uit de vier potten. Nadat alle wedstrijden van de eerste fase zijn gespeeld, gaan de eerste 8 direct door. De nummers 9 tot en met 24 gaan nog een play-off spelen. De clubs die lager dan plaats 24 eindigen, worden direct uitgeschakeld. Alle clubs die doorgaan komen daarna in een directe knock-outfase.
Zijn de veranderingen beter voor de UEFA?
Toch is het opvallend dat de UEFA na zolang het format verandert. Zo vindt ook een Engelse journalist van The Guardian, Will Unwin: “vanuit de “grote clubs” kwam er een ander idee op tafel. Namelijk de Super League. Een plan waardoor alle topclubs uit de UEFA Champions League stappen en een eigen competitie beginnen. De topclubs willen meer wedstrijden tegen elkaar. Het nieuwe format van de Champions League komt hiermee de topclubs tegemoet. Toch denkt Will dat dat niet de enige reden is tot verandering: “de UEFA wordt hier financieel beter van.” Ze krijgen veel meer tv-geld dan vorig jaar en er zijn ook nog eens meer wedstrijden. Omdat er ook meer topclubs zijn die tegen elkaar spelen, gaat het nog meer kijkers en dus geld opleveren voor de UEFA”, vertelt Will Unwin aan de telefoon.
Mede journalist Jonathan Johnson, sportcorrespondent in Frankrijk voor CBS Sports, vindt dat er nog meer redenen zijn: “De UEFA moet de UEFA Champions League wel interessant blijven houden.” “Zeker met de competitie met een eventuele super league.”
Hebben de grote of kleine clubs voordeel?
Je kunt niet aan de Super League en aan de Champions League meedoen. Hierdoor zou het een groot risico zijn voor de UEFA om niet de Champions League aan te passen. Hiermee komt de UEFA de grotere clubs tegemoet. Niet alleen hiermee hebben de grote clubs invloed, ook met het geld. Zo krijgen de grotere clubs namelijk meer geld, waar een deel van het prijzengeld uitgedeeld wordt op basis van coëfficiëntie. Simpel gezegd is het zo dat de best presterende clubs van de afgelopen 10 jaar meer geld krijgen dan de rest. Zo is het dat de nummer 2 op de coëfficiëntenranglijst 36,9 miljoen euro krijgt. Maar de nummer 36 op de lijst, maar ongeveer 1 miljoen euro. Het verschil is dus meer dan 35 miljoen euro. Door deze redenen blijven de grotere clubs de grote clubs en kunnen de kleine clubs moeilijk ze tegemoetkomen.
in de video hieronder spreken we met sportjournalist Rik Elferink over hoe de nieuwe Champions League er nu precies uitziet: