Interview: Wouter van Hartskamp (JD) over jongeren en politiek

Interview: Wouter van Hartskamp (JD) over jongeren en politiek

UTRECHT – De interesse van jongeren in de politiek neemt de laatste jaren steeds verder af. Bij de laatste verkiezingen stemde slechts 39% van jongvolwassenen. Om dit fenomeen te duiden is Wouter van Hartskamp in de studio van OnAir geweest. Wouter is de voorzitter van de Jonge Democraten Utrecht.

Dit heeft meerdere verklaringen. Zo zegt ook Jochem Egbosgra, politiek onderzoeker, dat het komt door bijvoorbeeld veertien jaar Rutte. Daarnaast is het zichtbaar dat de landelijke politiek geen volledige weerspiegeling is van de maatschappij. De gemiddelde leeftijd ligt vrij hoog en het zijn veelal mensen zonder migratieachtergrond. Ook is de taal vaak onduidelijk, zijn de debatten langdradig en worden er zelden publiekelijk compromissen gesloten. Dat zijn factoren die het voor de gemiddelde jongvolwassene niet aantrekkelijk maken.

Uiteraard is de politiek voortdurend op zoek naar oplossingen. Momenteel is dat echter enorm lastig om uit te voeren. Het blijkt namelijk niet mogelijk te zijn om van de een op andere dag een nieuwe representatie te realiseren.

Het was daarnaast op 17 september ook weer Prinsjesdag. Op die dag maakt het kabinet hun plannen bekend voor het komende jaar. Vooral het financiële plaatje komt dan aan bod in de vorm van de miljoenennota. Ook dit jaar komen er plannen waarmee jongvolwassenen te maken krijgen. Allereerst gaan de belastingen omhoog in de cultuursector. Deze stijgen van 9 naar 21%. Dat betekent dat de prijs van boeken, hotelovernachtingen en concertkaartjes omhoog zullen schieten. Ondanks dat het kabinet beweert dat alle bevolkingsgroepen erop vooruit zullen gaan.

Naast de btw-verhogingen in de cultuursector ligt ook het plan van een langstudeerboete op tafel. Dit is het plan waarbij een student een boete van 3000 euro opgelegd krijgt wanneer hij of zij langer doet over hun studie dan voorgeschreven. Dat zou voor vele studenten als een straf voelen en zij zullen het zeker voelen in hun portemonnee.

Al met al genoeg betrekking van jongeren in de politiek. Wouter van Hartskamp wordt geïnterviewd in de studio van OnAir.

 

Tekst: Sam van den Broek

Over de auteur

Sam van den Broek

Ik ben Sam van den Broek, beginnend journalist en student aan de Hogeschool van Utrecht. Van nature ben ik tamelijk extravert en ben dan ook graag overal bij en ben van alles op de hoogte. Vandaar dat journalistiek mij op mijn lijf geschreven is.