Het is vandaag de internationale dag van de anticonceptie: de dag waarop we wereldwijd stilstaan bij anticonceptiegebruik. Daarnaast is deze dag de aanleiding voor onderzoeksinstituten om nieuwe ontwikkelingen in anticonceptie onder de loep te nemen.
De internationale dag werd in 2007 ingevoerd als initiatief van internationale instanties op het gebied van anticonceptie. Alina Chakh is persvoorlichter bij Ava, dat is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor vrouwenrechten rondom anticonceptie en abortussen. Voor Ava is deze dag belangrijk: “De internationale dag van de anticonceptie is een jaarlijks moment om aandacht te besteden aan anticonceptie en om te kijken waar wij staan op het gebied van voorlichting, toegankelijkheid en ontwikkelingen van anticonceptie. Het is een aanleiding om anticonceptie weer even aan het licht te brengen”, aldus Chakh.
Volgens cijfers van de WHO wordt het wereldwijde anticonceptiegebruik geschat op 65%. Volgens het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers gaat dat in Nederland om 59% van de seksueel actieve vrouwen tussen de 18 en 49 jaar. Die voorbehoedsmiddelen komen in verschillende vormen: de anticonceptiepil, de koperspiraal, de hormonale spiraal, het hormoonstaafje, de prikpil, het condoom, het vrouwencondoom, de anticonceptiepleister, anticonceptiering en de nieuwere ‘natuurlijke methoden’. In Nederland is de anticonceptiepil de meest gebruikte vorm, met zo’n 24% en de spiraal wordt door zo’n 21% gebruikt.
De dag van de anticonceptie wordt ook gebruikt om extra aandacht te geven aan de voorlichting over anticonceptie. “Wij vinden het belangrijk dat iedereen gebruikmaakt van de optie die voor die persoon zelf het beste werkt. Een voorwaarde om die juiste keuze te maken, is goede, betrouwbare en objectieve informatie. Wij vinden het belangrijk dat mensen die geïnteresseerd zijn, wel echt goed geïnformeerd worden”, aldus Chakh.
De dag is voor Ava ook een aanleiding om nieuwe onderzoeken te starten en te publiceren op basis van klachten en ervaringen die ze binnenkrijgen. “We hebben laatst een onderzoek uitgevoerd met een vragenlijst die is ingevuld door meer dan 2.400 vrouwen over hun ervaringen met anticonceptie en op basis van die inzichten, gaan wij aan het werk. Op dit moment is dat pijnbestrijding bij een spiraal. Die data gebruiken we dan om in gesprek te gaan met politici, mensen uit de zorg en koepelorganisaties met artsen”, vertelt Chakh. Op de dag van de anticonceptie zelf, is Ava vooral bezig met hun campagne voor pijnbestrijding bij een spiraal: “Dat is onze focus voor dit jaar”, zegt Chakh.
Nederland op de kaart
De dag van de anticonceptie is wereldwijd, maar het is volgens Chakh ook een dag om te onderzoeken waar Nederland staat ten opzichte van andere landen. “In essentie, hebben wij het in Nederland goed voor elkaar”, zegt Chakh. “We hebben toegang tot anticonceptie en het aantal abortussen in Nederland, behoort ook tot de laagste cijfers ter wereld. In die zin gaat het goed, maar wij vinden het ook belangrijk om te benadrukken dat er altijd dingen zijn die beter kunnen”, aldus Chakh. In Nederland hebben we het steeds vaker over pijnbestrijding bij een spiraal, de financiële vergoeding van anticonceptie en over de daling van het anticonceptiegebruik dat nu plaatsvindt.
Nieuwe ontwikkelingen
Ieder jaar zijn er weer nieuwe ontwikkelingen om aandacht aan te besteden. “We zien een trend van mensen die helemaal stoppen met anticonceptie of mensen die overstappen op de ‘vruchtbaredagenmethode’, ook wel ‘de natuurlijke methode’ genoemd”, vertelt Chakh. Die goede, betrouwbare en objectieve informatie waar Ava voor pleit, wordt ook steeds belangrijker door de opkomst van misinformatie op sociale media: “Het is niet de bedoeling dat vrouwen op basis van verkeerde informatie geen anticonceptie meer gebruiken. Wij vinden dat niet passen bij keuzevrijheid, want om de juiste keuze te maken, moet je alle informatie hebben”, aldus Chakh.
Meer weten over de nieuwe ontwikkelingen in de anticonceptie en over de daling in het anticonceptiegebruik? Beluister hieronder de audioreportage.