“84 procent van de vrouwen in Rotterdam heeft wel eens last gehad van seksuele straatintimidatie.” Dat hoorden we in Nieuwsuur. Deze cijfers zijn juist.
Deze factcheck is geschreven op 25-09-2024 met de kennis van dat moment
Straatintimidatie is een fenomeen dat de laatste jaren vooral in de grote steden aandacht krijgt en lokaal op de agenda is gezet. Vrouwen, en vooral jongere vrouwen hebben er vaakst mee te maken.
In een uitzending van Nieuwsuur over straatintimidatie werd een kort stuk gewijd aan de seksuele straatintimidatie in Rotterdam. “84 procent van de vrouwen in Rotterdam heeft wel eens last gehad van seksuele straatintimidatie,” beweert Pascal Lansink-Bastemeijer, wethouder handhaving, buitenruimte en mobiliteit. Het gaat dan om nafluiten, naroepen met beledigende of seksuele opmerkingen en nasissen.
Dit is niet de eerste keer dat er gepraat wordt over seksuele intimidatie. Intimidatie is de laatste tijd weer een groot onderwerp in het nieuws. Dit is niet de eerste keer dat er gesproken wordt over seksuele intimidatie. Intimidatie is de laatste tijd weer een groot onderwerp in het nieuws. Dit komt onder andere door het gevolg van de situatie rondom The Voice of Holland, maar ook bewegingen zoals #MeToo schijnen licht op dit onderwerp. Ook kwam het groot in het nieuws onder andere NOS, Rijnmond en NU.nl.
Wanneer we dat navragen bij de journalist, verwijst hij naar een artikel van Erasmus School of Law, dat op zijn beurt verwijst naar een wetenschappelijke onderzoek. Daar wordt geconcludeerd dat in 2020 84 procent van de vrouwen in Rotterdam te maken te hebben gehad met seksueel getint gedrag.
Uit cijfers van het CBS blijft dat vrouwen het vaakst te maken krijgen met ongewenst nagefloten worden. De helft van de vrouwen tussen de 12 en 25 jaar geeft aan dat dit hen in 2020 is overkomen. Vervelende opmerkingen of beledigingen en ongewenst sissen of klakken worden door vrouwen ongeveer 40 procent minder vaak ervaren. Ongeveer een kwart van de 12- tot 25-jarige vrouwen zegt weleens achterna te zijn gelopen op achtervolgd
Tamar Fischer, Universitair hoofddocent Criminologie, Erasmus School of Law, legt uit dat hun onderzoek naar seksuele straatintimidatie een duidelijk patroon laat zien. “Uit ons rapport blijkt dat meer dan de driekwart wel eens last heeft gehad met straatintimidatie, maar 47 procent daarvan is daar echt tot last van.” De 47 procent geeft aan dat de seksuele uitingen of gedragingen van mannen of jongens hen zelfs bang maken of onveilig laten voelen. Deze cijfers worden vaak door elkaar gehaald, meldt Fischer. “Bij seksuele straatintimidatie kijken we echt naar het geheel, dus het gesis en geroep. Niet alleen maar wanneer je je onveilig voelt.”
Conclusie
Dat het grootste deel van de vrouwen in Rotterdam ooit te maken heeft gehad met seksuele straatintimidatie is de goede interpretatie van het onderzoek en klopt dus. Ik beoordeel de stelling dus als waar.
Bronnen
- In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
- Bovendien werden voor deze factcheck de volgende mensen gecontacteerd:
- Mailverkeer met Tamar Fischer, 24 september 2024
- Telefoongesprek met Jan Eikelboom, 24 september