Aankomend jaar is het einde van de Tweede Wereldoorlog tachtig jaar geleden. De generatie die deze oorlog actief heeft meegemaakt is vrijwel helemaal verdwenen en verhalen uit deze tijd komen daarmee steeds verder van nieuwe generaties af te staan. Herdenkingen, zoals die van de razzia van Putten van afgelopen dinsdag, richten zich steeds meer op de jeugd.
Bewustwording
Jongere generaties kennen de verhalen van de oorlog enkel uit boeken en van films. Bij herdenkingen draait het daarom tegenwoordig minder om persoonlijke rouw, maar meer op bewustwording en de verspreiding van de verhalen. Oorlogsdeskundige David Barnouw, beschouwt deze verandering als noodzakelijk: “Herdenkingen waren eerst natuurlijk heel persoonlijk, dan was je moeder of zus overleden. De jongere generatie heeft geen directe verbinding met de oorlog, en daardoor worden herdenkingen steeds abstracter en algemener.”
Razzia in Putten
Dit was ook terug te zien bij de herdenking in Putten van afgelopen 1 oktober. Hier werd stilgestaan bij de razzia van 1944, waarbij honderden mannen werden weggevoerd naar de Duitse concentratiekampen. Alle overlevenden zijn inmiddels overleden, waardoor de plechtigheid van afgelopen dinsdag voornamelijk bestond uit verhalen van nabestaanden. Ook werd er aandacht besteed aan de jongeren. Scholen werden betrokken bij de herdenking door middel van opdrachten en gedichten, die onder andere via een VR-bril werden gepresenteerd.
Moderne herdenking
Deze moderne manier van herdenken, moet de geschiedenis voor jongeren interessanter maken. “Niemand denkt haast meer aan de hongersnood en de grote ellende. Het is een groot volksfeest geworden, kijk maar naar Leidens ontzet,” voegt historicus Evert de Graaf toe. Hij wijst er op dat de manier van herdenken zal blijven veranderen naar mate de tijd vordert. Moderne technologieën zoals VR en sociale media zullen daarbij een steeds grotere rol gaan spelen, om zo ervoor te zorgen dat de oorlogsverhalen ook onder jonge generaties blijven leven.
Wat is het belang van het doorgeven van verhalen aan de jongere generaties? Bekijk het hier in de reportage over de razziaherdenking in Putten: