Factcheck: Nee, werknemers zijn niet vaak ontevreden over inclusiviteitsbeleid binnen hun bedrijf

Factcheck: Nee, werknemers zijn niet vaak ontevreden over inclusiviteitsbeleid binnen hun bedrijf

Foto: Emma van der Rijst

In de uitzending van Ongehoord Nederland op donderdag 3 oktober wordt een reportage over ‘woke- en inclusiviteitsbeleid’ als item uitgezonden. Er wordt hierin gezegd dat “veel werknemers onvrede ervaren over het woke- en inclusiviteitsbeleid binnen hun bedrijf”. Dit wordt zonder vermelding van cijfers of bronnen uitgezonden op openbare televisie. 

Door te kijken naar de algemene tevredenheid van werknemers in Nederland, het aantal bedrijven dat een inclusie- en diversiteitsbeleid voert en hoe de werknemers dit beleid binnen hun bedrijf ervaren, wordt onderzocht waar deze uitspraak op gebaseerd is en of dit klopt.

Werknemerstevredenheid 

Uit het rapport van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2023 blijkt dat 77% van het aantal werknemers tevreden zijn binnen zijn of haar bedrijf over de arbeidsomstandigheden in 2023. In Nederland zijn dus relatief veel werknemers tevreden met haar arbeidsomstandigheden. Redenen voor onvrede op de werkvloer van werknemers zijn onder andere salaris, mogelijkheden om te leren, reistijd en onvrede over leidinggevenden. 

Inclusie en diversiteit op de werkvloer

Volgens het personeelsbestand van de Rijksoverheid is de prioriteit van werkgevers in Nederland toegenomen in het aannemen van werknemers met een niet-westerse migratieachtergrond. De prioriteit op meer diversiteit en inclusie binnen bedrijven is dus wel verhoogd in de afgelopen jaren. Alhoewel dit is toegenomen voert nog steeds minder dan de helft van de Nederlandse bedrijven een DEIB+ beleid uit. DEIB+ is een term die staat voor Diversity, Equity, Inclusion & Belonging. 

Uit een onderzoek van Indeed blijkt dat ruim 47% van de bedrijven geen beleid heeft voor inclusie en diversiteit. 16.671 werknemers vanuit 11 verschillende landen hebben meegewerkt aan dit onderzoek dat in december 2023 verscheen. Ook hebben in Nederland slechts 26% van de bedrijven trainingen of workshops in inclusie of diversiteit binnen hun bedrijf. In andere landen, waar India een goed voorbeeld van is, ligt dit percentage bijna twee keer zo hoog, waar ook veel meer bedrijven een DEIB+ beleid aanbieden. 

D&I beleid, ook wel diversiteits- en inclusiviteitsbeleid genoemd, wordt volgens de Sociale Economische Raad (SER) door veel werkgevers als beangstigend gezien. Zij zijn vooral bang voor de weerstand tegen dit beleid vanuit hun werknemers. De SER heeft in 2022 een onderzoek uitgevoerd onder 2900 werknemers van verschillende organisaties. Zij hebben aan deze mensen hun mening gevraagd over hoe zij kijken naar D&I beleid binnen hun organisatie. Uit dit onderzoek blijkt dat 50% van de werknemers positief is over dit beleid en maar 7% een negatieve mening hierover heeft. 40% van de werknemers zijn neutraal en hebben hier dus geen uitgesproken mening over. Dit betekent dus dat de meerderheid van de werknemers binnen dit onderzoek positief is over het D&I beleid binnen hun organisatie.

Expert

Eigenaar van The Inclusion Studio en diversiteits- en inclusiviteits expert Danny Sanders ziet de trend die in Ongehoord Nederland wordt geschetst ook niet in Nederland, maar juist het tegenovergestelde. “De beweging dat we meer inclusief en divers moeten worden neemt nog steeds toe in Nederland. Zo zijn er onder andere nog steeds meer organisaties die zich aansluiten bij de Charter Diversiteit van de SER”, vertelt Sanders. Bedrijven die zich aansluiten bij de Charter Diversiteit van de SER zien diversiteit en inclusie als meerwaarde van de bedrijfsvoering. Ook vermoedt Sanders dat de omroep dit elders vandaan heeft opgepikt: “Ik heb een vermoeden dat Ongehoord Nederland deze trend uit Amerika heeft opgepikt. Alles toont aan dat deze trend niet in Nederland speelt”, aldus Sanders. 

Conclusie

Uit meerdere onderzoeken en cijfers blijkt niet dat werknemers ontevreden zijn over ‘woke- en inclusiviteitsbeleid’ binnen hun bedrijf. Zo blijkt zelfs uit een SER onderzoek dat ongeveer de helft positief te spreken is over D&I beleid van hun organisatie en dat 40% hier neutraal over is. Daarbij denkt Sanders dat de trend die wordt geschetst in de uitzending van Ongehoord Nederland, totaal niet speelt in Nederland. Volgens hem heeft Ongehoord Nederland deze trend uit Amerika opgepikt. Sanders vermoedt namelijk dat in Amerika dit wel speelt. 

Op basis van de onderzoeken, cijfers en een expert blijkt dat de uitspraak van Ongehoord Nederland niet klopt. Ofwel, het is niet waar dat werknemers vaak onvrede ervaren over ‘inclusiviteits- en woke beleid’. 

 

*De redactie van Ongehoord Nederland is hiervoor meerdere keren benaderd, helaas zonder reactie. Om deze reden is er dus geen tegenreactie verwerkt in dit onderzoek en kan er ook niet worden vermeld waar zij deze uitspraak op baseren.*

 

Bronvermelding

https://monitorarbeid.tno.nl/wp-content/uploads/sites/16/2024/05/TNO-NEA-Resultaten-in-Vogelvlucht-2023.pdf

https://digitaal.scp.nl/arbeidsmarkt-in-kaart-werkgevers-editie-4/hoe-denken-werkgevers-over-diversiteit-inclusie-en-discriminatie/ 

https://www.eerstekamer.nl/overig/20220614/gelijk_recht_doen_deelrapport/f=/vluqdixt1dex.pdf

https://www.accountant.nl/nieuws/2022/9/onderzoek-aantal-bedrijven-met-diversiteitsbeleid-licht-gestegen#:~:text=27%20procent%20van%20de%20onderzochte,de%20afdelingen%20ten%20goede%20komt

https://www.werf-en.nl/diversiteitsbeleid-bij-meeste-nederlandse-bedrijven-ver-te-zoeken/

https://d341ezm4iqaae0.cloudfront.net/assets/sites/41/2024/04/16074842/De-toekomst-van-werk-wereldwijd-onderzoek-2024-NL.pdf

https://www.ser.nl/nl/thema/diversiteitinbedrijf/actueel/nieuws/nieuwe-handreiking-iedereen-aan-boord

Over de auteur

Emma van der Rijst

Emma van der Rijst (2005), uit Amersfoort, zit in haar tweede jaar van de School voor Journalistiek, Hogeschool van Utrecht. Ze maakt landelijke items voor de wekelijkse uitzending van redactie On Air. Emma van der Rijst is bereikbaar op: emma.vanderrijst@student.hu.nl