AMSTERDAM- 9 tot 13 oktober is de Dutch Sustainable Fashion Week. De mode-industrie produceert wereldwijd meer dan 100 miljard kledingstukken per jaar, daarvan beland naar schatting 85% binnen een jaar op de vuilnisbelt. Dit resulteert in 92 miljoen ton textielafval per jaar, volgens Greenpeace. De fast fashion industrie is verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. De recente protesten van Extinction Rebellion (XR) benadrukken deze urgentie, waarbij activisten consumenten oproepen om te stoppen met het steunen van de vervuilende fast fashion-industrie.
Maar wat kan de consument doen? Duurzame mode- en lifestyle-expert Marieke Eyskoot vertelt dat je als consument wel degelijk een verschil kunt maken. “Het begint met minder kopen en bewuster omgaan met de kleding die je al hebt,” zegt Eyskoot. “Investeer in kwaliteit en tijdloze stukken in plaats van snel vervangbare mode. Ook tweedehands shoppen is een geweldig alternatief, vooral voor jongeren.”
Om duurzamer met kleding om te gaan, raadt Eyskoot een aantal praktische tips aan. “Allereerst is het belangrijk om minder te kopen en beter te kiezen. Beperk de hoeveelheid kleding die je aanschaft en focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Kies voor tijdloze en veelzijdige stukken die lang meegaan. Tweedehands en vintage kleding is ook een uitstekende optie; bezoek tweedehandswinkels, vintage markten of online platforms zoals Vinted of Marktplaats om unieke kledingstukken te vinden zonder nieuwe producten te kopen.”
Daarnaast vertelt ze dat het handig is om je garderobe goed te organiseren, zodat je een overzicht hebt van wat je bezit. Dit helpt om impulsieve aankopen te voorkomen en moedigt je aan om creatief te zijn met bestaande kleding. In plaats van kleding weg te gooien, is het ook nuttig om te repareren en upcyclen. Upcyclen is een proces waarbij je oude of ongebruikte materialen een nieuw leven geeft. Een kapotte rits of een losse knoop kan vaak eenvoudig worden verholpen. Tot slot, was je kleding op lagere temperaturen en hang ze op om te drogen in plaats van een droger te gebruiken. Dit zorgt voor een langere levensduur van je kleding en vermindert ook nog energieverbruik.
De Dutch Sustainable Fashion Week biedt inspiratie en praktische voorbeelden van duurzame mode. Ontwerpers zoals Sepehr Maghsoudi laten zien dat duurzaamheid niet saai hoeft te zijn, maar juist vernieuwend en toekomstgericht is. Door bewustere keuzes te maken en te investeren in duurzame mode, kunnen consumenten bijdragen aan een positieve verandering in de industrie.