Interreligieuze herdenking ‘7 oktober’ bij Vredespaleis in Den Haag

Interreligieuze herdenking ‘7 oktober’ bij Vredespaleis in Den Haag

De gebeurtenissen in Israël en Palestina hebben wereldwijd geleid tot polarisatie, zowel in de samenleving als in de politiek. In Nederland is deze verdeeldheid vooral zichtbaar in de grote steden. Demonstraties en publieke manifestaties brengen de spanningen aan het licht, waarbij mensen hun steun uitspreken voor beide kanten van het conflict. De recente escalatie van het conflict in oktober 2023 heeft geleid tot meer haat, geweld en wantrouwen tussen verschillende bevolkingsgroepen.

Tijdens de interreligieuze herdenking ‘7 oktober’ bij het Vredespaleis in Den Haag komen de verschillende religieuze gemeenschappen bijeen om stil te staan bij de slachtoffers en een poging te doen tot verzoening. Joden, moslims, christenen en anderen zochten naar verbinding in plaats van de verschillen te benadrukken. Minister Eddy van Hijum benadrukte het belang van dergelijke initiatieven, waarin “gemeenschappen zelf de moeite nemen om naar elkaar te luisteren en elkaar op te zoeken”. Hij voegde toe dat polarisatie en wantrouwen het moeilijk maken om samen tot een oplossing te komen, maar dat deze avond een mooi voorbeeld was van hoe dat toch kan.

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag wees op de invloed van internationale conflicten, zoals het Israëlisch-Palestijnse conflict, op lokale gemeenschappen. Hij merkte op dat “alles wat er in de wereld gebeurt, onmiddellijk weerslag heeft op onze buurten en wijken” en benadrukte het belang van samenkomen en dialoog om verdeeldheid tegen te gaan. Volgens hem is het van cruciaal belang dat initiatieven vanuit de samenleving komen, in plaats van dat de politiek oplegt wat er moet gebeuren.

Ook vertegenwoordigers van de Bahá’í-gemeenschap benadrukten de behoefte aan vrede en eenheid. Karlijn van der Voort van de Bahá’í-gemeenschap gaf aan dat “religies als eerste zouden moeten werken aan het uitstralen van eenheid” en dat we gezamenlijk moeten streven naar wereldvrede. Imam Shamier Madhar onderstreepte dat het belangrijk is dat religieuze leiders teruggaan naar de kernwaarden van hun geloof, waarbij vrede en samenleven centraal staan.

In een tijd waarin sociale media vaak bijdragen aan verdeeldheid, tonen bijeenkomsten zoals deze de kracht van dialoog en samenwerking tussen verschillende gemeenschappen.

 

Luister hieronder naar de reportage van de herdenking:

Over de auteur

Ade Kauffeld

Hallo mijn naam is Ade Kusumo Kauffeld, Ik ben 19 jaar oud en ik kom uit Arnhem. Al sinds de middelbare school ben ik erg geïnteresseerd geweest in de politiek. Ik hield mij erg bezig met actualiteiten en misstanden van de maatschappij. Ik las al vanaf dat ik 15 was de krant, dit deed ik eigenlijk alleen vanwege mijn interesse in het nieuws. Toen ik eenmaal een studiekeuze moest maken werd dat de lerarenopleiding geschiedenis, de schakelingen van het verleden en hoe dat ons huidige leven beïnvloed vind ik zeer interessant. Later kwam ik erachter dat het mij toch niet helemaal lag, het lesgeven en mensen iets nieuws delen is heel leuk, maar ik ben zelf heel onderzoekend gericht dus het leren van geschiedenis werd mij toch wat te saai. Toen was het toch heel voor de hand liggend om journalistiek te gaan studeren. Ik was eigenlijk al heel erg bezig met journalistiek door mijn bezigheden bij Indifferent, daar doe ik de communicatie en social media. Het schrijven over diversiteit of juist discriminatie zijn ook grote punten waar ik over zou willen schrijven, zelf ben ik als kind ook gediscrimineerd en door zulke verhalen alleen maar aan het licht te brengen stoppen we het normaliseren van discriminatie.