De week van het Donorgesprek

De week van het Donorgesprek

Groningen- 7 tot en met 13 oktober is het de week van het donorgesprek. Een week waarin zorginstellingen heel Nederland hier aandacht aan besteden. Zo zijn er veel informatiedagen en plekken waar je zelf kan praten over je eigen keuze in het donorregister. Zo kan je kiezen om toestemming te geven of om bezwaar te geven , maar wat houdt dit precies in?

 

Actieve Donatie Registratiewet (ADR)

De nieuwe donorwet houdt in dat elke Nederlander van 18 jaar en ouder standaard in het donorregister staat. Je krijgt hierbij een brief waarin staat dat je je keuze kan doorgeven. Doe je dit niet dan sta je in het systeem als geen bezwaar, maar wat houdt dit in? Daarover spreek ik met dokter Marion Siebelink, werkzaam bij (het) UMCG Groningen is transplantatiecentrum “Op het moment dat iemand met geen bezwaar in het donorregister staat is het toch een lastige situatie omdat hij/zij geen actieve toestemming heeft gegeven, maar zonder bezwaar in het register staat. Hierna gaan wij in gesprek met de familie. De familie mag de tijd nemen. De tijd en de toon is het belangrijkste in dat gesprek.”

 

Maar hoe gaat het in zijn werking?

“Op het moment dat iemand op de intensive care ligt en geschikt lijkt als orgaandonor begint het ermee om te kijken welke organen afgestaan kunnen worden, en als dat er eentje is wordt het donorregister geraadpleegd. Op het moment dat daar geen bezwaar tegen orgaandonatie of toestemming voor orgaandonatie staat wordt het een duidelijk proces, dan word er een gesprek met de familie aangegaan om te vermlenden dat iemand geschikt is als orgaan donor”, vertelt dr Siebelink. Dit is niet de enige situatie waarin er gesproken of overlegd)wordt met de familie. Zelfs als je bezwaar hebt wordt het verteld aan de familie. Zo weten zij ook wat er speelt.

 

 Eurotransplant

Wanneer het ziekenhuis gepraat heeft met de familie en het orgaan geschikt is, wordt deze aangemeld bij Eurotransplant. Eurotransplant is een internationale non-profit organisatie. Ze zijn niet alleen verantwoordelijk voor donororganen in Nederland, maar ook in Belgie , Duitsland, Hongarije, Kroatie, Luxemburg, Oostenrijk en Slovenie. Zij worden ingeschakeld wanneer een orgaan is goedgekeurd voor donatie. Zo vertelt dr. Siebelink :“Vaak worden er dan nog meer onderzoeken gedaan om te kijken of dit orgaan echt geschikt is. Op het moment dat het goedgekeurd is, bepaalt Eurotransplant wie de meest geschikte persoon is voor dit orgaan.”

 

Het begint bij jezelf

Ondanks dat het ziekenhuis goede regels heeft voor orgaandonatie begint het bij jezelf. Zo vindt ook dr.Siebelink:

“Je kan pas een goede keuze maken wanneer je genoeg informatie hebt over wat donor zijn inhoudt. Het begint met bewustwording, er zelf over nadenken en praten met je gezin, vrienden of familie over wat jij zou willen. Het is zo belangrijk om te weten wat de ander zou hebben gewild.”

 

In de video hieronder gaan we nog dieper in op het onderwerp het donorgesprek. Hier spreken we met Kim van der Plas en twee ervaringsexpert die zelf een orgaan- en weefseltransplantatie hebben ondergaan.

 

Over de auteur

Minke van Hoef

Hallo, Mijn naam is Minke van Hoef. Ik ben eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Al sinds ik mij kan herinneren heb ik ervan gedroomd om de mooiste artikels en interviews te maken. Ook wist ik al vrij snel dat het mij geweldig lijkt om te gaan werken in de sport branche. Verslag doen over een voetbalwedstrijd of een artikel schrijven over een opkomend talent is helemaal mijn ding. Ook TV en radio lijkt me super leuk om meer ervaring in op te doen. Als er iets interessant gebeurd in de stad, wil ik daar dan ook het snelste bij zijn om een mooi verhaal te maken zodat iedereen weet wat er gaande is. Mensen kunnen altijd naar me toekomen met nieuws, en dan zal ik alles er aan doen om er iets moois van te maken.