Jongeren met ADHD worden steeds beter begrepen

Jongeren met ADHD worden steeds beter begrepen

Foto: Thom Broekman

Volgens de laatste prognoses van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) is naar schatting 3 tot 5 procent van de Nederlandse jongeren gediagnosticeerd met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder).
ADHD is een stoornis, waardoor mensen zich minder goed kunnen concentreren, veel details of spullen vergeten en daarnaast erg druk in hun hoofd zijn. In het dagelijks leven kan het daarom voor sommige mensen met ADHD erg moeilijk zijn om mee te komen met andere mensen zonder adhd.
Wil van Maurik (onderwijs assistent op praktijk school de Baanbreker) heeft zelf ADHD en kwam er pas op veel latere leeftijd achter dat ze ADHD had. ‘’Mijn dochter deed onderzoek of ze ADHD had en nadat ze te horen kreeg dat zij ADHD had ben ik zelf ook gaan uitzoeken of ik ADHD had’’.
Wil kwam er vervolgens ook achter dat ze ADHD had. Ze had haar hele leven al klachten, bijvoorbeeld het vergeten van afspraken die ze met collega’s had gemaakt, maar ook het continu bezig zijn met wat voor taken ze die dag nog moest doen. ‘’Ik was vanaf dat ik wakker werd, totdat ik ging slapen alleen maar bezig met van alles en nog wat in mijn hoofd, ik kreeg maar geen rust’’.
Wil heeft nu medicatie voor haar ADHD en heeft spijt dat ze niet eerder medicatie had voor haar ADHD. ‘’In mijn tijd wist men nog helemaal niet van de stoornis ADHD, nu de stoornis meer bekendheid heeft gekregen is het een makkelijkere keuze om te diagnosticeren of je ADHD hebt en dat raad ik mensen die klachten hebben zeker aan, aangezien de medicatie mij in ieder geval erg veel rust geeft.’’
Het diagnosticeren van ADHD is dus makkelijker geworden, maar toch is het belangrijk dat jongeren zonder ADHD leeftijdsgenoten met de stoornis goed begrijpen en weten hoe ze op een goede wijze met ze om kunnen gaan.
Jongeren hebben namelijk vaak vooroordelen over mensen met ADHD, omdat ze bijvoorbeeld druk kunnen overkomen. In de onderstaande reportage ga ik in op die vooroordelen en interview ik 2 zorg coördinatoren en 1 school psycholoog op het Aeres college in Maartensdijk.

Over de auteur

Thom Broekman

Ik ben Thom Broekman, geboren in Nieuwegein en getogen in Houten. Ik ben 18 jaar en ben dit jaar onderdeel van de zender OnAir. Ik maak wekelijks een reportage over een actueel onderwerp en zet me verder ook in voor andere taken binnen de redactie. Mocht je contact met mij willen opnemen dan kan dat via mijn mailadres: Thom.broekman2006@gmail.com