Volgens presentatrice Airen Mylene zou het voeren van een placenta aan een hond de omgang tussen de hond en de baby verbeteren. Dit beweerde zij in de uitzending van ‘Radio 538′ op 7 oktober. Voor veel jongvolwassenen die een hond bezitten, is het dier hun eerste “kindje”. Wanneer er een echte baby volgt, is het belangrijk dat de hond goed wordt geïntroduceerd aan de pasgeborene. Wat blijkt: dit doet men niet door het dier de placenta te voeren. “Dat is geen moederkoek, maar kletskoek,” zegt dierenarts Anton Fennema. Het idee dat de placenta de omgang tussen mens en dier verbetert, heeft geen wetenschappelijke basis en is in sommige gevallen zelfs gevaarlijk.
Placentophagie
Toch wordt het fenomeen uitvoerig besproken op verschillende blogs. Het eten van de placenta, ook wel placentophagie genoemd, komt in de natuur regelmatig voor. Uit onderzoek van het tijdschrift Animals blijkt dat zoogdieren de placenta direct na de geboorte eten om zo voedingsstoffen aan te vullen en de melkproductie te stimuleren. Bij dit proces draait het dus alleen om de verbetering van de fysieke gesteldheid. Dierenarts Fennema benadrukt: “Het gebeurt weleens dat pups de placenta eten, maar dit heeft niets te maken met het verbeteren van een band.” Dit is echter wel de eigenschap die mensen aan placentophagie hebben toegeschreven. Kersverse moeders zoals Airen Mylene beschouwen dit als een wondermiddel, terwijl er geen grond voor is. “Er worden eigenlijk allemaal kwaliteiten en eigenschappen aan de placenta toegekend die daar helemaal niet bij horen,” constateert Fennema.
Bakerpraatjes
Dit soort beweringen over zwangerschap, oftewel bakerpraatjes, bestaan al eeuwen. “Bakerpraatjes komen in allerlei vormen voor, en er bestaan er best veel over honden en pasgeboren baby’s,” zegt Cindy van Dorst, kind-hond expert van Dierbare Ontmoetingen. Zo zouden baasjes hun hond de baby moeten laten aflikken, moedermelk laten drinken, aan de luier laten ruiken of dus de placenta laten eten. Deze adviezen worden van generatie op generatie doorgegeven, en sommige mensen geloven het verhaal van de placenta. “Echter, deze bakerpraatjes kunnen de valkuil met zich meebrengen dat mensen denken dat dit de juiste voorbereiding is voor de hond op de komst van een baby.” Van Dorst benadrukt dat het eten van de placenta gezondheidsproblemen kan veroorzaken bij de hond: “De placenta is in dit geval namelijk niet lichaamseigen.” Rauw voedsel kan volgens de American Veterinary Medical Association (AVMA) besmet zijn met verschillende bacteriën, waaronder Salmonella of E. Coli. Honden kunnen hierdoor een voedsel overdraagbare ziekte ontwikkelen of hormonale verstoringen ondervinden.
Het zekere voor het onzekere
Naast dat het de gezondheid van de hond in gevaar kan brengen, is dit ook niet de manier om de omgang tussen hond en baby te verbeteren. “Het idee dat je door het voeren van een placenta de band tussen hond en baby kunt verbeteren, is misleidend,” voegt Van Dorst toe. Het volgen van de juiste adviezen is belangrijk om ongelukken te voorkomen en alles in goede banen te leiden. “We krijgen veel meldingen van incidenten waarbij mensen te laat zijn, bijvoorbeeld als de baby al huilend in de armen ligt, omdat ze dachten dat de hond de baby wel als eigen zou accepteren.” Om dit te vermijden moeten mensen volgens haar op tijd een plan maken, waarbij de hond kan wennen aan het idee van een baby en de geuren en geluiden die hierbij horen, door bijvoorbeeld een pop te gebruiken. “Met een placenta ga je hetzelfde effect niet bereiken,” aldus Van Dorst.
Conclusie
Uit deze analyse blijkt dat het voeren van de placenta aan een hond niet de omgang tussen hond en baby zal verbeteren. Sterker nog: dit kan schadelijk zijn, zowel voor de gezondheid van de hond als de veiligheid van de baby. De uitspraak van Airen Mylene is dus misleidend en mist wetenschappelijke onderbouwing. Het is belangrijk dat ouders niet blindelings dit soort bakerpraatjes geloven, maar deskundig advies volgen.
Bronnen
- Anton Fennema, dierenarts bij AnicCura (15-10-2024, telefoongesprek)
- Cindy van Dorst, hond-kind expert (16-10-2024, telefoongesprek)
Documentaire bronnen