Tila Zelis van JOBmbo: ‘de overheid moet nu iets doen aan de druk op seksuele gezondheid’

Tila Zelis van JOBmbo: ‘de overheid moet nu iets doen aan de druk op seksuele gezondheid’

Den Haag – Toegang tot centra voor seksuele problemen, meer betrouwbare informatie, meer campagnes en goede seksuele vorming in het onderwijs, dat zijn de kernpunten van de petitie die een brede coalitie van jongerenorganisaties afgelopen dinsdag aanbood aan de Tweede Kamer.

‘Een op de vijf jongeren in Nederland gebruikt geen condoom of anticonceptiepil. Het condoomgebruik neemt af onder jongeren en dat is zorgwekkend’ aangezien condooms een van de belangrijkste middelen zijn om soa’s te voorkomen’ vertelt Hilde Bonsema van Soa Aids Nederland. Dit is niet de enige zorg van Soa Aids Nederland: ‘hierbij is er een structurele stijging in het aantal soa’s. Jongeren worden steeds vaker geconfronteerd met misinformatie en de werkdruk bij GGD’s is enorm toegenomen.’ Vertelt Bonsema.

Niet alleen Soa Aids Nederland ziet deze ontwikkelingen, ook Tiela Zelis van JOBmbo, mede-initiatiefnemer van de petitie, ziet dat de seksuele vrijheid, veiligheid en gezondheid onder druk staat. Zelis vertelt dat met name de MBO studenten het gesprek over seksuele gezondheid niet kunnen voeren door schaamte. Dit zou volgens Tiela Zelis anders moeten: ‘dit is juist een onderwerp waar open over gesproken moet worden.’

Zowel Tiela Zelis als Soa Aids Nederland ondertekende de petitie, waarna deze werd aangeboden aan alle Kamerleden van de Tweede Kamer. Mohammed Mohandis van GroenLinks-PvdA nam de petitie afgelopen dinsdag aan en ziet de waarde ervan in. ‘‘Het is goed dat jongerenorganisaties een gezamenlijk signaal afgeven aan de Tweede Kamer en dat er draagvlak is. Dan is het weer aan ons om dat verder te brengen,’ vertelt Mohammed Mohandis. Na de overhandiging belooft Mohandis met collega’s in gesprek te gaan over de regels. ‘Tot die tijd blijven we het agenderen.’ Vertelt Mohammed.

Onze verslaggever Justine van Overeem deed verslag van de overhandiging van de petitie in Den Haag.

 

 

Over de auteur

Justine van Overeem

Justine van Overeem is 22 jaar oud en woont in Den Haag. Al 3 jaar is ze actief binnen de journalistiek en maakt ze verschillende audio- en videoreportages over actuele en relevante onderwerpen.