AMSTERDAM – Er is een slaapstaking georganiseerd in de nacht van 13 november door organisatoren Marieke Eyskoot, Rikko Voorberg, Laura van Dolron en Mark Kulsdom. Tijdens de nacht zijn er getuigenissen gedeeld, gedichten uitgesproken, live muziek gespeeld en verhalen uitgewisseld. Deze nacht was een benefiet. De kosten van de opbrengst waren gedekt en de rest werd gedoneerd aan Oxfam Novib, de Palestinian Medical Relief Society, via Stichting Kifaia.
In deze nacht is de oorlog in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Libanon in detail belicht door de meerdere dichters, muzikale artiesten en gastsprekers die bij deze bijeenkomst waren. Deze bijeenkomst is bezocht door vele activisten, slachtoffers en kennissen van en Nederlandse burgers die medemenselijkheid wilden tonen. In het begin rond 22:00 waren er zo’n 200 mensen aanwezig, in de loop van de nacht en aan het begin van de ochtend rond 8:00 bleven er slechts maar 40 mensen over. En die mensen zijn beloond met een ambachtelijke Palestijns ontbijt.
Het Gaza-Israel conflict is een gelocaliseerd onderdeel van het Israëlisch-Palestijns conflict dat begonnen is in 1948 toen 200.000 Palestijnen gevlucht zijn of uit hun woningen gezet zijn en toen daarna zich vestigde in de Gazastrook als vluchtelingen. Sinds die tijd is Israël betrokken geweest in zo’n 15 oorlogen tegen organisaties in de Gazastrook. Het aantal Gazanen dat vermoord zijn in het huidige Israël-Hamas-conflict wordt ingeschat rond de 40.000. Dat is het hoogste slachtofferaantal van alle conflicten tussen Arabieren en Israëliërs.
Het meest recente conflict, begonnen door de aanvallen op 7 oktober op Israëlische burgers door Palestijnse militanten, is beantwoord door Israël met zware bombardementen op de Gazastrook. Israël viel ook de Gazastrook binnen, waarbij het slachtofferaantal in Gaza fors is toegenomen. “Ik heb mijn broertje gevraagd om mijn familie te verzoeken het universum te berichten dat wij niet op zoek zijn naar wraak”, zegt Aziz Abu Sarah, Palestijnse vredesactivist. “Want met wraak brengen we niet onze ouders terug, maar escaleren we de cyclus van haat, woede en dood.”