Nederlandse vrouwen werken ‘gratis’ vanaf vandaag

Nederlandse vrouwen werken ‘gratis’ vanaf vandaag

Ilze Smit

Equal Pay Day, de dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Deze dag valt in Nederland op 14 november en markeert het punt in het jaar vanaf waar vrouwen, vergeleken met hun mannelijke collega’s, ‘gratis’ werken. Vrouwen in Nederland verdienen gemiddeld nog steeds 12% minder dan mannen voor hetzelfde werk, waardoor het voor hen net lijkt alsof ze de laatste 51 dagen van het jaar geen loon ontvangen.

In de Europese Unie ligt het gemiddelde van de loonkloof op ongeveer 13%. Nederland zit daarmee dus rond het gemiddelde, maar blijft achter bij landen zoals België en Zweden, waar de loonkloof kleiner is. Daarentegen presteert Nederland beter dan landen zoals Duitsland en Hongarije. Estland scoort het slechtst met een verschil van 21,3% waardoor Equal Pay Day daar al op 14 oktober viel.

De Raad van Europa heeft in april 2023 nieuwe regels aangenomen over loontransparantie in de EU. Deze regels hebben als doel loondiscriminatie te beperken en de loonkloof tussen mannen en vrouwen in de EU, en dus in Nederland, te verkleinen. Europese bedrijven zijn verplicht informatie over lonen openbaar te stellen en bij een verschil dat groter is dan 5% hier maatregelen voor te treffen. Verder moet er compensatie komen voor slachtoffers van loondiscriminatie en boetes voor werkgevers die zich niet aan de regels houden.

In Nederland wordt de loonkloof hierdoor langzaam kleiner, maar volgens experts gaat dit niet snel genoeg. Zo vermeldt FNV dat het op dit tempo nog tientallen jaren zal duren voordat het verschil is gelijkgetrokken. Volgens Freya Terpstra, deskundige op het gebied van arbeidsdiscriminatie, is een van de redenen dat er weinig vooruitgang gemaakt wordt, dat het lastig is om aan te tonen dat mensen te maken krijgen met deze vorm van discriminatie. “Hoe toon je aan dat je niet bent aangenomen of minder betaalt krijgt omdat je vrouw of bijvoorbeeld trans bent,” zegt Terpstra vragend.

Om daadwerkelijk vooruitgang te boeken, pleiten organisaties voor betere wetgeving, handhaving en maatschappelijke bewustwording. Verslaggever Lou Michels zocht uit wat er gedaan moet worden om de loonkloof in Nederland te verkleinen, ze vroeg dit aan Ilze Smit, projectleider FNV voor vrouwen en Marlies Vegter, arbeidsrechtjustist bij Bureau Clara Wichmann.

Over de auteur

Lou Michels

Hallo daar! Ik ben Lou Michels, 18 jaar oud en woon in Castricum. Sinds dit schooljaar studeer ik aan de School voor Journalistiek in Utrecht. In mijn ogen ben ik begonnen aan een groot avontuur, omdat ik nog niet honderd procent zeker ben over wat ik in de journalistiek wil gaan doen. Om dit avontuur af te trappen, maak ik lokaal nieuws. Ik ben benieuwd naar waar de mensen en verhalen mij zullen brengen. Gelukkig heb ik een fijne redactie en hoofdredacteur om mee samen te werken. Zij kunnen mij helpen mezelf te ontplooien en mij te begeleiden naar dé journalistieke rol die bij mij past.