Nationale Klimaatweek: jongvolwassenen nemen voortouw voor bewustwording en duurzaamheid

Nationale Klimaatweek: jongvolwassenen nemen voortouw voor bewustwording en duurzaamheid

Foto: Extinction Rebellion

Deze week vindt de Nationale Week van het Klimaat plaats, een initiatief van de overheid, waarbij aandacht wordt gevraagd voor klimaatverandering en duurzaamheid. Hierbij zetten ook steeds meer jongvolwassenen zich in voor een groenere toekomst. Acties zoals kledingruil, buurtvergroening en het recyclen van water lopen deze week door heel Nederland. Waar eerdere generaties het vaak af lieten weten als het ging om klimaatverandering, vormen jongvolwassenen juist de drijvende kracht achter veel initiatieven die deze week belicht worden.

Free Fashion

Eén van de initiatieven is van de Tilburgse klimaatburgermeester Dieuwertje Vorstenbosch. Met ‘This is Free Fashion’ wil ze de textieloverschotten aankaarten en verspilling tegengaan door gratis kleding aan te bieden. “We hebben genoeg kleding voor de komende zes generaties in Nederland,” vertelt ze. ‘Free Fashion’ laat de consument zien hoeveel kleding er al is en inspireert hen om tweedehands te winkelen. Ze hoopt zo dat het ‘textielprobleem’ niet groter wordt. “Ons probleem is nu echt óns probleem,” zegt Vorstenbosch, “In Nederland konden we voorheen ons probleem makkelijk doorschuiven naar andere landen, maar Afrika geeft nu bijvoorbeeld aan dat ze onze kleding niet meer nodig hebben, omdat ze het goedkoper in China kunnen kopen.” Nu is Tilburg nog haar podium, maar mede dankzij de Nationale Klimaatweek verspreidt ‘This is Free Fashion’ zich steeds verder over Nederland.

Week van initiatieven

Het initiatief van Vorstenbosch is slechts één van de talloze acties die deze week georganiseerd worden. Om deze initiatieven te ondersteunen zijn er in Nederland klimaatburgermeesters aangesteld, waaronder ook Dieuwertje Vorstenbosch. Als klimaatburgermeester ziet de Tilburgse van alles voorbij komen: “Onlangs hoorde ik een grappig idee van iemand regenwater opvangt met de regenpijp en het vervolgens gebruikt om de wc door te spoelen,” zegt ze. Dit soort kleinschalige acties kunnen volgens haar grote verschillen maken: “Als we samen kleine veranderingen doorvoeren in onze wijken en buurten, kunnen we als samenleving echt een verschil maken. Jongeren spelen hierin een cruciale rol, omdat zij de toekomst in handen hebben.”

Jonge stroming

Het draait deze week dus om een duurzamere toekomst, de toekomst van jongere generaties. Steeds meer jongvolwassenen erkennen de urgentie van de klimaatverandering en komen in actie. Uit recent onderzoek van het CBS blijkt dat 44 procent van de jongvolwassenen in de afgelopen vijf jaar heeft meegedaan aan politieke acties, waaronder klimaat acties. Dit is een stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Deze toegenomen participatie is ook terug te zien in acties zoals de Nationale Week van Klimaat en dat is goed nieuws volgens Vorstenbosch: “Dat biedt hoop, omdat het juist de jongeren zijn die nu actief zijn en in de toekomst ons land zullen leiden.” De betrokkenheid van jongvolwassenen in deze initiatieven toont hun zorgen en een vastberadenheid voor verandering.

Benieuwd naar waarom steeds meer jongvolwassenen zich inzetten voor (klimaat)acties en hoe zij actie voeren? Beluister het in de reportage: 

Over de auteur