Amersfoort – Van 11 t/m 15 november is het de Week van de Werkstress. Deze week wordt sinds 2018 georganiseerd door OVAL, dit staat voor Organisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan. Deze organisatie die zich inzet voor meer diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer. Dit jaar is het thema van de Week van de Werkstress sociale veiligheid.
Wanneer je sociaal onveilig bent op je werk, krijg je bijvoorbeeld te maken met pesten, intimidatie, machtsmisbruik, discriminatie, roddelen, achterhouden van informatie, uitsluiting of ongelijke behandeling. Uit de Discriminatie Arbeidsmonitor van 2022 blijkt dat 76% van de Nederlandse bevolking zich sociaal veilig voelt op het werk. Maar ook blijkt hieruit dat 1 op de 5 Nederlanders zich weleens sociaal onveilig voelden op hun werk. En het blijkt dat vrouwen en mensen met een biculturele achtergrond vaker sociale onveiligheid ervaren. Uit 23% van de organisaties die naar voren komen in deze Arbeidsmonitor is het onduidelijk waar werknemers terecht kunnen als ze sociale onveiligheid meemaken.
OVAL probeert dit thema bespreekbaar te maken en roepen organisaties en bedrijven om een veilige werksfeer te creëren, door een speciale week te houden. De FNV, Federatie Nederlandse Vakbeweging, helpt hun leden die te maken krijgen met hoge werkstress. Peter te Lintel Hekkert, persvoorlichter van FNV: ‘Wat we vooral doen is in CAO’s (collectieve arbeidsovereenkomst) afspraken maken met organisaties en bedrijven dat de werkdruk omlaag moet.’
Ook zijn de verzuimkosten voor werkgevers gestegen, dit komt mede door stress en sociale onveiligheid op het werk. Peter ‘Die werkgever moet helpen om te zorgen dat mensen minder hoge werkdruk ervaren zodat ze minder stress hebben en minder last krijgen van gezondheidsklachten.’
Lola Elst was aanwezig bij het Week van de Werkstress-event wat op 13 november door OVAL werd georganiseerd in Amersfoort. Hierbij zijn verschillende sprekers aanwezig en er zijn workshops over werkdruk: