Tijdens het plenaire debat van het Europees Parlement op woensdag 6 december beweerde de Nederlandse Europarlementariër en tevens SGP-lid Bert-Jan Ruissen dat pulsvisserij een duurzame en selectieve manier van vissen is. Hij stelde ook dat dit wetenschappelijk bewezen is. Hoewel de pulsvisserij in vergelijking met boomkorvissen duurzamer is, wordt ze door experts niet gezien als een duurzame en selectieve manier van vissen.
Pulsvisserij is een relatief nieuwe vistechniek waarbij elektrische pulsen gebruikt worden om vissen tijdelijk te verlammen, zodat ze makkelijker gevangen kunnen worden met een net. Bij pulsvisserij wordt een elektrisch signaal via staven of “elektrische stroomkabels” in de bodem gestuurd. Dit veroorzaakt een lichte spierreactie bij de vissen, waardoor ze naar boven springen en makkelijker in het net gevangen kunnen worden. Het is vooral gebruikt in de visserij op Noordzeetong, omdat het de bijvangst van ongewenste of ondermaatse vissen en andere zeedieren kan verminderen. Bert-Jan Ruissen is lid van het Europees Parlement en hij constateert op X: “Pulsvisserij is namelijk een duurzame en selectieve manier van vissen, wetenschappelijk bewezen.”
Toch stemde het Europees Parlement in 2019 voor een verbod op pulsvisserij, ondanks dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het een duurzamer alternatief is voor de traditionele visserij op tong. Nederland heeft tegen dit verbod beroep aangetekend bij het EU-Hof met een onderzoek, maar het verbod op pulsvisserij is per 1 juli 2021 ingegaan.
Standpunten van Experts
Justin Tiano is onderzoeker namens Wageningen University & Research. Hij is expert in beoordelen van verschillende visbestanden in Nederlandse wateren. Tiano heeft een dossier opgesteld over pulsvisserij gedaan en hij geeft aan dat de vissersmethode wel duurzamer is in vergelijking met boomkorvissen. Hij is het wel met de uitspraak van Bruissen eens, hoewel zou hij liever zeggen dat het ‘relatief’ duurzamer/selectiever is in vergelijking met traditionele methoden. “Ik zou zeggen dat pulsvisserij duurzamer en selectiever is, met minder bijvangst en minder discards in vergelijking met de traditionele methode van boomkorvissen. De effecten van de elektriciteit op de ecosysteemimpact zijn verwaarloosbaar. Echter, pulsvisserij heeft nog steeds meer impact op het milieu dan kleinschalige visserij”, aldus de onderzoeker. Ook het WUR onderzoekondersteunt de mening van Justin.
Margreet van Vilsteren, directeur van Good Fish Foundation, sluit zich aan bij de mening van Tiano. “Pulsvisserij is een duurzamere manier van vissen dan de gewone sleepnetten. De Nederlandse milieuorganisaties zijn het daarover eens want door de puls is er minder energie nodig om de platvissen op te vissen. Het klopt ook dat het wetenschappelijk is bewezen dat het een milieuvriendelijker methode is om platvissen te vangen in vergelijking met de huidige sleepnetten zonder puls.”, zegt van Vilsteren. “Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat pulsvisserij een duurzame en selectieve manier is van vissen. Echter, Bert Jan Ruissen is een politici die dus een minimale twist maakt met de waarheid waardoor het lastig te achterhalen is wat er nou klopt van zijn verhaal en wat niet.”
Visned’s reactie
Visned is de vereniging van de Nederlandse kottervisserij. Geert Meun is de directeur van de vereniging en hij vindt dat het besluit van EU zonder feitelijk onderzoek is genomen. “Het besluit van het EP is puur gebaseerd geweest op emotie en fakenieuws, vooral geïnitieerd uit Frankijk. Daarbij heeft het EP zich o.a. laten leiden door de Franse NGO’s Bloom die inderdaad beweerde dat het zeeleven doodging waar met de puls gevist werd. Later hebben ze toegegeven dat hiervoor geen wetenschappelijk bewijs is geleverd.”, geeft de directeur aan. Meun verwijst hier naar een rapport van de NGO Bloom uit 2018. In dit rapport wordt beschreven hoe Frankrijk destijds een coalitie leidde die bestond uit ngo’s, de ambachtelijke visserij, luxehotels en sterrenchefs. Deze coalitie drong er bij het Europees Parlement op aan om pulsvisserij te verbieden. Volgens hen zou de praktijk de productiviteit van de oceaan bedreigen en een hele visserijsector in gevaar brengen.
Volgens Meun zijn er genoeg onderzoeken die aantonen dat Pulsvisserij een duurzame variant is van vissen. “Het pulsvissen is het meest onderzochte vistuig van de laatste decennia, ook erkent door de Europese Commissie. Als voorbeeld hierbij het advies van de internationale organisatie van visserijwetenschappers, ICES, gevestigd in Kopenhagen”, aldus Meun. De ICES (Internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee) zegt dat overstappen van het traditionele boomkorvissen naar pulsvisserij kan helpen om de schade aan het milieu en de natuur te verminderen bij het vissen op Noordzeetong.
Invloed van de elektriciteit
Onderzoeker Justin Tiano legt uit waarom ondanks het verbod de vismethode minder schade aandoet in vergelijking met sleepnetten. “Pulsvisserij werd verboden vanwege de zorgen over de elektriciteit, maar als je naar het onderzoek kijkt, was de elektriciteit vrij minimaal in vergelijking met de fysieke effecten van de netten, die lichter zijn bij het pulsvissen. Mensen zien de bomen door het bos niet als ze zich alleen richten op de elektriciteit, omdat die veel minder verstorend is dan de fysieke effecten van het net”, zegt Tiano. “De elektriciteit blijkt schadelijk te zijn voor één soort in het bijzonder, de kabeljauw, die soms hun rug breken door spierkrampen wanneer ze geëlektrificeerd worden. Aangezien deze vissen toch al worden gevangen, heeft de elektriciteit geen invloed op de vispopulatie”.
Conclusie
- Europarlementariër Bert-Jan Ruissen beweert dat pulsvisserij een duurzame en selectieve manier van vissen is
- Volgens experts is er geen wetenschappelijk onderzoek die kan aantonen dat pulsvisserij een duurzame en selectieve manier van vissen is
- Wel staat er in alle wetenschappelijke onderzoeken en dossiers dat pulsvisserij een duurzamere manier van vissen is vergeleken met boomsleepnetten
- Daarom wordt de bewering van dr. Ruissen als onwaar beschouwd
Bronnen
Bel/Mailcontact:
- Justin Tiano (onderzoeker namens Wageningen University & Research/marine research). Profiel WUR
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/justin-tiano-0b781847/
Mailadres: justin.tiano@wur.nl
Telefonisch gesprek (12-11-2024)
- Margreet van Vilsteren (directeur van Good Fish Foundation) Profiel Goodfish.nl
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/margreet-van-vilsteren-2b398911/?originalSubdomain=lu
Mailadres: margreet@goodfish.guide
- Geert Meun (directeur van Visned, vereniging van de Nederlandse kottervisserij) Profiel Visned
Mailadres: gmeun@visned.nl
Documentair:
Het Nederlands onderzoek voor het beroep tot nietigverklaring van pulsverbod
Het dossier van dr. Justin Tiano van Wageningen University & Research
Het WUR onderzoek over pulsvisserij