De Raad van State heeft kritische kanttekeningen geplaatst bij de voorgestelde asielwetten van minister Marjolein Faber. Deze wetten, bedoeld om de asielinstroom te beperken, omvatten onder andere de Asielnoodmaatregelenwet en de Wet invoering tweestatusstelsel.
Er zijn zorgen vanuit de Raad van State over de effectiviteit en uitvoerbaarheid van Faber’s wetsvoorstellen. Er is twijfel of de voorgestelde wetten daadwerkelijk zullen bijdragen aan een vermindering van de asielinstroom. De Raad vreest dat deze maatregelen kunnen leiden tot een verhoogde druk op de asielketen, met name bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Zo zullen asielzoekers waarschijnlijk vaker in beroep gaan tegen beslissingen, wat kan zorgen voor langere procedures en een hogere werkdruk voor de betrokken instanties.
De Asielnoodmaatregelenwet is bedoeld om de verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd af te schaffen en de geldigheidsduur van tijdelijke vergunningen te verkorten van vijf naar drie jaar. Daarnaast worden de mogelijkheden voor gezinshereniging beperkt, met name voor meerderjarige kinderen en ongehuwde partners. Het tweestatusstelsel introduceert een onderscheid tussen vluchtelingen die persoonlijk vervolgd worden, bijvoorbeeld omwille van religie of geaardheid, en degenen die vluchten voor oorlog of geweld. De eerste groep zou meer rechten behouden dan de tweede.
De Raad stelt ook dat de voorbereiding van de wetsvoorstellen onzorgvuldig is geweest. Belangrijke stappen in het wetgevingsproces zijn overgeslagen of versneld doorlopen, waardoor betrokken organisaties maar één week de tijd hadden om hun mening te geven. Dit kan leiden tot praktische problemen bij de uitvoering en mogelijke schendingen van grondrechten, zoals het recht op gezinsleven en het verbod op discriminatie.
Minister Faber heeft aangegeven niet van plan te zijn de wetten aan te passen. Faber wil de wetsvoorstellen zo snel mogelijk indienen bij de Tweede Kamer, en benadrukt de urgentie hiervan.