Een ruime meerderheid van de jongeren in Nederland zou de fiets opstappen onder invloed van alcohol. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Ipsos I&O; wel 79 procent van alle jongeren in Nederland zou hier geen probleem mee hebben. Maar hoe veilig is fietsen onder invloed eigenlijk?
Volgens Willemijn Pomper van Veilig Verkeer Nederland speelt alcoholgebruik een rol bij een aanzienlijk deel van de ernstige fietsongevallen. “Het probleem is dat veel mensen denken dat fietsen met een borrel op geen kwaad kan, terwijl de gevolgen juist groot kunnen zijn,” stelt Pomper. Alcohol beïnvloedt namelijk niet alleen de motoriek, maar ook het reactievermogen en het inschattingsvermogen. “Dit maakt het moeilijker om obstakels te ontwijken, op tijd te remmen of goed te reageren op onverwachte verkeerssituaties,” legt ze uit.
Toch blijkt uit een rapport van Ipsos I&O dat 79% van de jongeren het helemaal prima vindt om onder de invloed van alcohol de fiets te pakken. De meeste mensen realiseren zich niet hoe vaak ze zichzelf in gevaar brengen door na een avondje stappen naar huis te fietsen. Vaak wordt de ernst pas duidelijk wanneer iemand in de vriendenkring een ongeluk krijgt of zelf iets meemaakt.
Toch zijn er weinig alternatieven; openbaar vervoer rijdt ’s nachts niet overal en taxi’s zijn vaak te duur. Daardoor is de keuze vaak toch tussen fietsen of de auto pakken. Een lastig dilemma voor veel jongeren. Hoe ontmoedig je fietsen onder invloed zonder dat mensen alsnog in de auto stappen?
“Meer bewustwording over de risico’s zou al een eerste stap kunnen zijn,” vertelt Pomper. “Daarnaast zouden er meer veilige vervoersopties beschikbaar moeten zijn, zoals nachtbussen of goedkopere taxi’s.” Hoe vanzelfsprekend het ook lijkt om na een avond stappen op de fiets te stappen, de gevaren worden vaak onderschat.