Wereld Slaapdag: 8 op 10 jongeren gebruikt telefoon voor slapen

Wereld Slaapdag: 8 op 10 jongeren gebruikt telefoon voor slapen

Beeld: Freepix

Vandaag is het de Internationale Dag van de Slaap, ook wel World Sleep Day genoemd. Wereldwijd wordt er stilgestaan bij het belang van een goede nachtrust. Veel jongeren, wel 8 op de 10 blijkt uit nieuw onderzoek, worden voor het slapengaan verleid door hun telefoon. Maar wat doet dit precies met de kwaliteit van je slaap?

Uit recent onderzoek uitgevoerd door Huijer.nl blijkt dat maar liefst 78% van de jongvolwassenen hun telefoon gebruikt voor het slapengaan. Dit kan gevolgen hebben voor de slaapkwaliteit. Volgens het RIVM is het de invloed van blauw licht van de schermen die onze biologische klok verstoort, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen en de slaapduur verkort wordt.

De inhoud van de apps op de telefoon zou vooral een belangrijke rol spelen. Teun Siebers, researcher aan de Universiteit van Amsterdam, ontdekte in zijn onderzoek dat vooral de sociale media en games voor het slapengaan de slaapkwaliteit beïnvloeden. Het constant heen en weer klikken tussen verschillende apps leidt tot afleiding, waardoor je minder snel in slaap valt.

Maar hoe groot is het probleem? Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelde in 2023 dat 22 procent van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar te maken heeft met slaapproblemen. Dit aantal is de afgelopen jaren gestegen. Psychische klachten zoals stress en piekeren worden steeds vaker genoemd als oorzaak van het moeilijk in slaap vallen.

Of er een direct verband is tussen deze cijfers en telefoongebruik voor het slapengaan, is niet aangetoond. Maar experts weten wel dat het gebruik van je telefoon voor het slapen effect heeft op je brein. Slaaptherapeut Cyntha Bogaard en social media expert Joey Scheufler leggen uit hoe dit werkt:

Over de auteur

Evi Roodbeen

Evi Roodbeen (2005) is beginnend journalist en studeert aan de School voor Journalistiek. Haar streven als journalist is om nieuws toegankelijk en boeiend te maken voor iedereen. Ze heeft gevoel voor storytelling en houdt ervan om kijkers en luisteraars mee te nemen in een onderwerp. Contact opnemen kan via: evi.roodbeen@student.hu.nl