Nog steeds hebben minder jongeren een rijbewijs dan voor corona

Nog steeds hebben minder jongeren een rijbewijs dan voor corona

(Foto: Rutger Bos)

Het aantal jongeren met een autorijbewijs is nog steeds niet op hetzelfde niveau als voor corona, zo blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin 2025 bezaten ruim 201.000 jongeren tussen de 17 en 20 jaar een rijbewijs, wat neerkomt op 32% van deze leeftijdsgroep. Dit is nog steeds bijna 10% lager dan voor corona.

Impact van de coronapandemie

Deze afname wordt gedeeltelijk toegeschreven aan de impact van de coronapandemie. Tijdens de lockdownperiodes gingen rijlessen en -examens niet door, wat leidde tot opgelopen achterstanden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Hoewel het CBR extra examinatoren heeft aangenomen om deze achterstanden weg te werken, is er een verschuiving zichtbaar in de leeftijd waarop jongeren hun rijbewijs behalen. Steeds vaker halen zij hun rijbewijs op latere leeftijd, bijvoorbeeld op 22 in plaats van op 18 jaar.

Economische factoren en rijbewijsbezit

Daarnaast spelen economische factoren mogelijk een rol. De stijgende kosten van levensonderhoud, zoals hogere huren en de toenemende kosten van autobezit, kunnen ertoe leiden dat het behalen van een rijbewijs minder prioriteit krijgt bij jongeren. Het CBR merkt op dat deze factoren mogelijk bijdragen aan de daling van het aantal jongeren met een rijbewijs, maar benadrukt dat verder onderzoek nodig is om deze verbanden definitief vast te stellen.

Terwijl het rijbewijsbezit onder jongeren afneemt, is er een opvallende stijging te zien bij ouderen. Begin 2025 hadden ruim 1,1 miljoen 75-plussers een autorijbewijs, wat een toename van 45,7% is ten opzichte van begin 2019. Deze stijging wordt toegeschreven aan zowel een absolute groei van het aantal 75-plussers als aan het feit dat zij relatief vaker een rijbewijs behouden dan voorheen.

Stijging van rijbewijs bezit bij ouderen

Regionaal gezien zijn er aanzienlijke verschillen in rijbewijs bezit. In zeer sterk stedelijke gemeenten, zoals Amsterdam, ligt het rijbewijs bezit lager (61,3%) dan in niet-stedelijke gebieden, waar gemiddeld 85,4% van de inwoners een rijbewijs heeft. Gemeenten als Tubbergen en Staphorst hebben de hoogste percentages rijbewijs houders, met respectievelijk 91,3% en 90,7%.

Samenvattend wijst het CBS-onderzoek op een opvallende daling van het rijbewijs bezit onder jongeren sinds 2019, terwijl ouderen juist vaker een rijbewijs hebben. Factoren zoals de nasleep van de coronapandemie, economische overwegingen en regionale verschillen spelen hierbij de grootste rol.

Over de auteur

Rutger Bos

Ik ben Rutger Bos (2003), ik ben eerstejaarsstudent aan de school van Journalistiek in Utrecht. Het eerste half jaar van mijn opleiding schrijf ik over de regio Hilversum, onderwerpen kies ik uit aan de hand van verschillende thema’s. Mijn eerste artikel ging over een nieuwe subsidie van de gemeente Hilversum om de stad groener te maken. Het leukst vind ik om uit te zoeken wie ik kan interviewen en daarin rond te bellen. Het liefst werk ik later in de sport- of politieke Journalistiek.