Op 20 maart 2025 ondertekende president Trump een decreet om het Amerikaanse ministerie van Onderwijs af te schaffen. Zijn doel: de verantwoordelijkheid voor onderwijs terugleggen bij de afzonderlijke staten. Volgens Trump is het ministerie “een bureaucratisch obstakel dat lokale vrijheid in de weg staat.”
Maar het besluit zorgt voor veel onrust en ontevredenheid. Vooral onder studenten, want het ministerie beheert momenteel meer dan $1,6 biljoen aan studieleningen. Dat zijn leningen waarop miljoenen jongeren in de VS afhankelijk zijn om hun torenhoge collegegeld te kunnen betalen – gemiddeld ruim $30.000 per jaar.
Lerarenvakbonden, burgerrechtenorganisaties en meerdere Democratische politici zijn fel tegen het plan. Volgens senator Elizabeth Warren is het “een aanval op miljoenen studenten en een poging om essentiële bescherming voor hen weg te nemen”, schrijft ABC News. Ze stellen bovendien dat zo’n besluit niet zonder goedkeuring van het Congres kan worden uitgevoerd. Er zijn inmiddels rechtszaken aangespannen tegen de regering.
Tegelijkertijd krijgt Trump steun uit eigen hoek. De Republikeinse afgevaardigde Jim Jordan noemt het “een noodzakelijke stap om de federale overreach terug te draaien en onderwijs weer lokaal te maken.”
In de komende weken buigt het Congres zich over de plannen. Tot die tijd is er veel onzekerheid—vooral voor studenten met een lening die zich nu afvragen: wie regelt straks mijn schuld?
Meer weten? In deze reportage deelt de Amerikaanse student Iva Doornbosch haar zorgen, terwijl een beleidsdirecteur van het American Council on Education de situatie uitlegt.