Raaf van Huisje Boompje Beestje, the making of

Raaf van Huisje Boompje Beestje, the making of

Weet je nog, Raaf van Huisje Boompje Beestje? Die slimme, een beetje eigenwijze vogel die altijd alles wist over planten, dieren en hoe de wereld werkte. Als kind geloofde je bijna dat hij écht was. Maar achter die praatgrage vogel zat geen magisch beest, maar een mens. Een poppenmaker. Max Verstappen. Iemand die leven gaf aan schuimrubber en stof.

Wat veel mensen niet weten, is dat de pop van Raaf met de hand is gemaakt, tot in de kleinste details. Elk veertje, elke wenkbrauw, elke beweging—het werd allemaal bedacht en uitgevoerd door iemand met waanzinnige toewijding. Achter de schermen stond een poppenspeler die zich letterlijk in allerlei bochten wrong om Raaf tot leven te brengen, en ondertussen ook nog grappig én leerzaam blijven. Dat is zeker gelukt. ‘Mensen reageren nog steeds enthousiast bij het zien van Raaf”, vertelt Max lachend.

Die poppenmaker was dus veel meer dan alleen een technicus. Hij was een kunstenaar, een verhalenverteller. En toch kenden we hem niet. We zagen Raaf, niet de ontwerper, het bloed zweet of de tranen die komen kijken bij het maken van zo een iconisch figuur. Hoewel tranen misschien niet zo van toepassing waren, Max creëert iedere pop namelijk nog steeds met plezier.

Dat maakt het juist zo bijzonder: hoe iemand aan de hand van enkel een idee en een persoonlijkheid een karakter kan ontwerpen en die ook nog eens te laten schitteren. Max creëerde niet alleen een witte raaf, hij bouwde mee aan onze jeugdherinneringen. En dat verdient eigenlijk net zoveel applaus als Raaf zelf.

Dus de volgende keer dat je denkt aan je jeugdhelden—of dat nou Raaf is, Meneer Aart, of Pino—bedenk dan even wie ze tot leven bracht. Die mensen, achter het doek, zijn de échte magie.

Bekijk hier het interview met Max:

Over de auteur

Nijaga Terborg

Als een modejournalist richt Nijaga zich graag op couture, trend forecasting en het laatste mode-nieuws. Haar nieuwsgierigheid naar de verhalen rondom de mode-industrie eindigen in projecten met als vooropstaande thema’s: fashion analyse, marketingstrategieën van modehuizen, fashionweek en beauty.