De NOS komt vanaf maandag 9 september met een nieuwsuitzending gemaakt voor laaggeletterden genaamd Journaal in Makkelijke Taal. Deze nieuwe uitzending moet makkelijker te volgen zijn voor de, volgens de Stichting Lezen en Schrijven, 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland. ‘’Eigenlijk zouden alle journaals zo uitgezonden moeten kunnen worden’’, zegt Jos Niels (ervaringsdeskundige en taalambassadeur Stichting ABC).
Door de invoering van het Journaal in Makkelijke Taal zullen laaggeletterden het nieuws beter kunnen volgen, beweert Marjan Mensinga (trainer en adviseur op het gebied van laaggeletterdheid, zorg en opvoeding bij Pharos). ‘’Ze kunnen beter gaan begrijpen wat er zich in de wereld afspeelt buiten hun eigen kring’’, zegt Mensinga. Ze beweert dat de oorspronkelijke nieuwsuitzendingen voor laaggeletterden te moeilijk zijn om te begrijpen. “Er wordt te snel gesproken en er worden lange zinnen gebruikt”, vertelt Mensinga. “In de nieuwe uitzendingen worden makkelijke woorden en kortere zinnen gebruikt, en de informatie wordt beperkt gehouden”, aldus Mensinga.
Volgens Jos Niels betekent Laaggeletterdheid niet alleen dat je niet goed kunt lezen en schrijven. Bepaalde woorden niet kunnen begrijpen, vanwege het niet kennen van dat woord valt daar ook onder. Daarom is het belangrijk dat er een goede uitleg is rondom de betekenis van die woorden. ‘’Iemand die hoogopgeleid is staat daar helemaal niet bij stil dat het zo’n groot probleem is’’, vertelt Niels.
Alles makkelijker
Volgens Jos Niels zouden alle journaals uitgezonden moeten worden waarbij rekening wordt gehouden met laaggeletterden. ‘’Alles wat uitgezonden wordt in makkelijke taal kan iedereen lezen en begrijpen’’, beweert Niels. ‘’Het is alleen wel een hele prestatie om te presenteren op die manier’’, zegt Niels. ‘’Voor iemand die hoogopgeleid is, kan het heel moeilijk zijn om alle woorden te vereenvoudigen, omdat je gewend bent om moeilijke woorden te gebruiken’’, aldus Niels.