De Nederlandse wijnindustrie heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke groei doorgemaakt. Waar wijnbouw vroeger in Nederland als nauwelijks haalbaar werd gezien, wordt dit tegenwoordig wel als goed mogelijk gezien en worden er in Nederland steeds betere wijnen geproduceerd. Hoewel het veranderende klimaat ook veel onzekerheid met zich mee.
Volgens Dik Beker, bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse wijnproducenten, is het veranderende klimaat niet de belangrijkste factor waardoor wijnbouw in Nederland mogelijk is. “We hebben rassen gecreëerd die beter geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat. Zoals de Johanniter, die met minder zonuren dezelfde rijpheid kan bereiken als zijn klassieke voorouder.” Dit met succes, volgens Beker kunnen Nederlandse wijnen zich tegenwoordig meten met de Europese top. “Dit komt echter niet zomaar uit de lucht vallen, het heeft natuurlijk ook te maken met de ervaring van de wijnboer.” Met steeds betere weersomstandigheden zagen Nederlandse wijnproducenten hun oogsten de afgelopen jaren groeien tot een recordproductie in 2023. Hoewel het veranderende klimaat gunstig uit kan vallen voor de Nederlandse wijn, brengt het door extreme weersomstandigheden ook grote uitdagingen.
Zowel Dik Beker als Sigrid van Ede van wijngaard Hoog Hoef en Royen zeggen dat de klimaatverandering ook slechte gevolgen heeft voor de Nederlandse wijnbouw. “De klimaatverandering is niet alleen maar mooi voor onze wijnbouw, het brengt ook extremen, zo was het vorig jaar een extreem goed jaar. Maar dit jaar hield de nachtvorst erg lang vol en was het afgelopen jaar extreem nat tot aan deze zomer, dit heeft onze stokken geen goed gedaan,” verklaart van Ede. “Ik denk dat er door de nachtvorst in combinatie met alle regen wel 40 tot 50 van onze druiven verloren is gegaan. Onze oogst mag dit jaar dan misschien wel minder zijn, maar we gaan van wat er over is wel proberen een mooie wijn te maken.”
Meer horen? Luister de audioreportage door op de volgende link te klikken.