Proteïne supplementen zie je tegenwoordig overal voorbijkomen en in alle vormen. Zuivel, repen, chips of zelfs limonade. Op dit moment zijn de producten ook op het hoogtepunt van hun hype. Topsporters gebruiken dit echter al jaren in hun dieet en toch is er nog veel onduidelijkheid over een goed functionerend proteïne dieet.
Bij het dieet van een fanatieke sporter is proteïne van groot belang voor zowel het groeien, behouden als het herstel van de spieren. In Journal Of The International Society Of Sports Nutrition schrijven Brad Jon Schoenfeld en Alan Albert Aragon dat het belangrijk is om proteïne te verdelen over de dag en niet je ‘daginname’ te eten in één maaltijd. Dit komt doordat de stimulatie van spieropbouw (MPS) zo beter ondersteund wordt.
Toch is het belangrijk dat de andere nodige voedingsstoffen niet achterwegen worden gelaten tijdens een proteïnedieet. Dit kan namelijk averechts werken. Sportdiëtist Minke van de Nobelen vertelt in de onderstaande reportage hoeveel proteïne een sporter moet eten, voor optimale nuttigheid. ‘Meer proteïne eten dan nodig, dat heeft geen zin’, vertelt Marcel Levi, hoogleraar geneeskunde aan tafel bij Eva. Alles wat je meer eet, breek je af. Of je verbrand het, waar je weer van aan kan komen. Ook komt er bij veel proteïne in je lichaam, stikstof vrij wat weer minder prettig is voor je nieren.
Het is dus goed om te weten hoeveel je lichaam precies nodig heeft. Hier vertelt sportdiëtist Minke van de Nobelen en topsporter Kaat van Stekelenburg meer over in de onderstaande reportage: