De populariteit van het koningshuis lijkt de afgelopen jaren flink te zijn afgenomen. Hoewel evenementen als Prinsjesdag nog steeds veel publiek trekken en als een belangrijke traditie worden beschouwd door de Nederlanders, loopt het aantal bezoekers terug. Ook is de algemene steun voor het koningshuis sinds de coronacrisis drastisch verminderd.
Tijdens Prinsjesdag is er in Den Haag altijd veel aan de hand. De koning rijdt in de glazen koets richting Koninklijke Schouwburg in Den Haag, waarbij veel mensen langs de weg staan om een glimp van de koninklijke familie op te vangen. De afgelopen jaren is het aantal bezoekers van Prinsjesdag flink verminderd. Zo is ook te zien langs de route, aanwezige schoolklassen werden bijvoorbeeld gevraagd om plaats te nemen op de publieke tribune. Verder stonden er tegenstanders van het koningshuis langs de weg, waaronder de groep ‘Republiek,’ deze groep protesteert tijdens Prinsjesdag tegen het hoge inkomen van de koning. “Het inkomen van de koning ligt negen keer zo hoog als dat van de premier,” zegt Floris Müller voorman van Republiek. “Waarom? De koninklijke familie is een van de rijkste families van Nederland, waarom moeten die uit onze belastinginkomsten nog een gigantische vergoeding krijgen?
De JOVD, Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie, zijn voorstander van het koningshuis. Mauk Bresser, landelijk voorzitter, ligt dit toe. “Wij zijn voorstanders van het Koningshuis, omdat de familie van Oranje een belangrijke en verbindende rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Nederland.” Wel zijn ze het ermee eens dat het koningshuis erg veel geldt kost, volgens Bresser is een van de oplossingen om de vergoeding van de koning vast te stellen naar de Balkenendenorm. “Stel de vergoeding drastisch naar beneden, zodat de koning niet meer verdiend dan iemand die werkt voor een andere overheidsinstelling,” suggereert Bresser.
Uit cijfers van onderzoeksbureau IPSOS blijkt dat de steun voor de monarchie, die in 2020 nog op 74% lag, nu is gedaald naar 57%. De waardering voor koning Willem-Alexander is eveneens sterk afgenomen. Waar in 2020 nog 77% van de Nederlanders tevreden was over de koning, is dat percentage nu gezakt naar 44%. Het vertrouwen in de koning is ook significant gedaald: van 76% in 2020 naar 44% nu.
Meer zien? Kijk de video.